PUTEVI ŠVERCA

Država se do sada "istakla" malim zapljenama cigareta

Službenici Uprave carina su u prošloj godini zaplijenili 21.205 šteka cigareta, koje nemaju naznačene akcizne markice.
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.02.2011. 21:09h

Iako putevi krijumčarenja cigareta idu iz Crne Gore ka Srbiji, Kosovu, Bosni i Hercegovini, sudeći po podacima Uprave carina, nit koja ih povezuje je Nikšić - bilo da je riječ o osobama, koje prevoze cigarete u specijalno izrađenim bunkerima kamiona, autobusa ili na neki drugi način, ili registarskim oznakama tih vozila...

Analizom zvaničnih podataka o broju procesuiranih i presuđenih slučajeva u Bijelom Polju, Rožajama i Nikšiću, gradovima koji važe za glavne koridore ovih krijumčarskih ruta, karateristično je veoma malo zapljena, ali ne i saznanja o tome gdje se proizvode krijumčarene cigarete bez akciznih markica.

U osnovnim sudovima u Rožajama i Nikšiću u prošloj godini evidentirano je po 5 slučajeva zapljene cigareta, u kojima su zbog krivičnog djela “nedozvoljena trgovina” već izrečene i sudske presude, dok u Bijelom Polju nije registrovana čak nijedna zapljena.

U bjelopoljskom sudu nijedan slučaj

Posebno zanimljiva činjenica je da su službenici Uprave carina na graničnom prelazu Dobrakovo, koji pripada toj optištini, 22. maja od P. Z. iz Aranđelovca, a u kamionu “TAM” (NK AA 405940-58), otkrili i zaplijenili 525 šteka cigareta “marlboro crveni”, 180 šteka “marlboro bijeli”, 30 šteka “marlboro crno-bijeli”, 25 šteka “vinstona” i još neke robe, čija se vrijednost procjenjuje na 18.800 eura.

Taj slučaj nije procesuiran u Osnovnom sudu u Bijelom Polju.

Portparolka Uprave carina mr Marija Jovović objasnila je “Vijestima” da ta Uprava po službenoj dužnosti pokreće prekršajni postupak za ovakve slučajeve, ali i da za robu vrijednosti preko 5.000 eura predmete predaje policiji na dalje postupanje.

Ovaj slučaj od Uprave carina, preko policije, nije stigao do suda, a tu informaciju “Vijestima” je zvanično potvrdio i predsjednik Osnovnog suda u Bijelom Polju Radule Piper.

On je objasnio da u sudskim evidencijama nije vođen krivični postupak u vezi sa ovim slučajem. Osim toga, on je kazao da u tom sudu u prošloj godini nije procesuiran čak nijedan slučaj krijumčarenja cigareta.

Rožajska policija je 5. marta prošle godine izvršila upad u hangar bivše fabrike mašinskih djelova “Goša”, u momentu pretovara tovara cigareta, vrijednog 2.400 eura, za čije krijumčarenje je Rožajac Mujo Mujević (41) osuđen na četiri mjeseca zatvora

Početkom ove godine Osnovnom sudu u Bijelom Polju podnijeta je jedna krivična prijava zbog “nelegalne trgovine” i to protiv Nikšićanina P. M., koji je uhvaćen sa 50 šteka cigareta “marble” u kamionu “volvo”.

Ko je osoba iz Podgorice

U rožajskom Osnovnom sudu u prošloj godini izrečeno je pet presuda za šverc cigareta. Samo jedan tovar nađen je prilikom carinske kontrole na prelazu Dračenovac, dok su ostali uhvaćeni prilikom utovara i istovara u magacinima, od kojih se neki nalaze na mapi sumnjivih švercerskih objekata.

U svim slučajevima, prema podacima iz presuda, osumnjičeni su u svojim iskazima tvrdili da su cigarete nabavljali od osobe iz Podgorice, ali niko od njih nije otkrivao njen identitet.

Rožajska policija je 5. marta prošle godine izvršila upad u hangar bivše fabrike mašinskih djelova “Goša”, u momentu pretovara tovara cigareta, vrijednog 2.400 eura, za čije krijumčarenje je Rožajac Mujo Mujević (41) osuđen na četiri mjeseca zatvora.

Samo dva mjeseca ranije, Mujević se još jednom našao na meti policije, takođe, zbog krijumčarenja cigareta.

On se tokom sudskog postupka branio time što je, navodno, iznajmio magacinski prostor kod Fetaha Šahića (39), a onda ga je pozvala nepoznata osoba sa Kosova i zamolila ga da u tom prostoru uparkira svoj kombi, na šta je on pristao i dao instrukcije Šahiću.

Kada je policija ušla u magacin, prema presudi u koju su “Vijesti” imale uvid, zatekla je Šahića i Enesa Ferizovića (34) u pretovaru paketa sa cigaretama, vrijednih 28.500 eura.

U Osnovnom sudu u Rožajama registrovana su i dva slučaja krijumčarenja cigareta, koje su stigle iz Tutina u tu varošicu, koja se zbog svog geografskog položaja nalazi na raskršću mnogih krijumčarskih puteva.

Vozači “Božura” u ulozi krijumčara

Autobusi prevoznog preduzeća “Božur” u minuloj godini nerijetko su korišćeni za prevoz švercovanih cigareta za BiH i Srbiju. Jovovićeva je “Vijestima” kazala da je registrovano nekoliko takvih slučajeva, od kojih dva u Nikšiću i po jedan u Podgorici i Rožajama.

Na prelazu Dračenovac, u autobusu tog preduzeća, na liniji Bar-Smederevo, koji je išao iz pravca Rožaja, 27. februara prošle godine, u prtljažniku su nađene cigarete, vrijedne 2.700 eura, a protiv vozača P. D. i S. P. pokrenut je prekršajni postupak.

Carinici su i na podgoričkoj Autobuskoj stanici, 5. decembra kontrolisali jedan od “Božurovih” autobusa, kojim je upravljao P. R. iz Mojkovca, koji je išao ka Palama i u njemu su nađene cigarete, vrijedne 2.000 eura. I na graničnom prelazu Šćepan Polje, 20. aprila prošle godine, carinici su u specijalno izrađenom bunkeru autobusa, kojim je upravljao L. M. iz Nikšića, otkrili cigarete vrijedne 5.000 eura.

Na Vidrovanu, nadomak Nikšića, carinski službenici su 9. maja zaustavili autobus, kojim je upravljao M. T. iz Podgorice, kod kojeg su, takođe, u “bunkeru” nađene cigarete, vrijedne 3.000 eura.

“Vijesti” su kontaktirale upravu preduzeća “Božur”, iz koje je rečeno da se krijumčarenje cigareta odvijalo bez znanja menadžmenta ove kompanije.

“Ne podržavamo takve vidove postupanja naših zaposlenih. Ti koji su identifikovani uglavnom su dobili otkaz, dok je jedan od vozača već nekoliko mjeseci pod suspenzijom”, rečeno je iz te kompanije.

Spaljeno polamiliona eura

Službenici Uprave carina su u prošloj godini zaplijenili 21.205 šteka cigareta, koje nemaju naznačene akcizne markice.

Prema riječima Jovovićeve, takve cigarete se tretiraju kao krijumčarene, oduzimaju se i skladište u magacinu “Zetatransa” u Podgorici, a po okončanju prekršajnih postupaka se uništavaju, odnosno spaljuju. Tako je u septembru prošle godine, kako je navela uništena velika količina ove robe, čija se vrijednost procjenjuje na pola miliona eura.

Opširnije u štampanom idanju