Akcija za ljudska prava razočarana presudom protiv Komnenića

Akcija traži istragu povodom iskaza bivšeg sudije Radovana Mandića o tome da mu je kolega Hamid Ganjola, saopštio da je odobrio prisluškivanje ”pola sudija” Višeg suda.
98 pregleda 0 komentar(a)
Tea Gorjanc, Foto: Arhiva "Vijesti"
Tea Gorjanc, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.02.2011. 17:06h

NVO Akcija za ljudska prava ocijenila je juče da je odluka podgoričkog Višeg suda da potvrdi osuđujuću presudu novinaru nedjeljnika "Monitor" Petru Komneniću po tužbi za klevetu nekadašnjeg predsjednika tog suda Ivice Stankovića razočaravajuća jer predstvalja povredu slobode istraživačkog novinarstva.

Izvršna direktoka Akcije Tea Gorjanc-Prelević, reagujući na odluku Višeg suda, kojom se potvrđuje presuda Osnovnog koji je Komnenića 2009. kaznio zbog teksta “Sudija pod prismotrom”, izrazila je nadu da je riječ o “posljednjoj pravosnažnoj osudi za klevetu prije najavljene dekriminalizacije tog krivičnog djela”.

“Presuda Višeg suda je razočaravajuća, najviše zbog toga što njeno formalno obrazloženje ni na koji način ne pokazuje da su žalbeni navodi ozbiljno razmatrani, kao ni da je uzet u obzir standard uspostavljen u praksi Evropskog suda za ljudska prava da se od novinara ne smije očekivati da dokaže apsolutnu istinitost navoda koje iznosi, već da je dovoljno da dokaže da je imao opravdane razloge da povjeruje u njihovu istinitost”, saopštila je Gorjanc-Prelević.

Povreda slobode istraživačkog novinarstva

Viši sud, ali ni Osnovni, kazala je ona, nijesu uzeli u obzir činjenicu da je tema o kojoj je Komnenić pisao - prisluškivanje sudija i nestanak predmeta o primjeni mjera tajnog nadzora iz Višeg suda u Podgorici - od izuzetnog javnog interesa, što je zahtijevalo posebnu uzdržanost prilikom ograničenja slobode izražavanja novinara.

“Smatramo da ova presuda predstavlja povredu slobode istraživačkog novinarstva i nadamo se da će biti posljednja pravosnažna osuda za klevetu”, kazala je Gorjanc-Prelević.

Organizacija na čijem je čelu zato je i pozvala juče nadležne organe, u prvom redu nadležnog državnog tužioca, da pokrene istragu o tvrdnjama Komnenića i dokazima izvedenim na njegovom suđenju koji, kako je ocijenila Gorjanc-Prelević, sadrže ozbiljne indicije da su u crnogorskom pravosuđu vršene nezakonite radnje.

Smatramo da ova presuda predstavlja povredu slobode istraživačkog novinarstva i nadamo se da će biti posljednja pravosnažna osuda za klevetu

“Trebalo bi pokrenuti istragu povodom iskaza bivšeg sudije Višeg suda u Podgorici Radovana Mandića o tome da mu je bivši kolega i istražni sudija Višeg suda Hamid Ganjola, saopštio da je odobrio prisluškivanje Mandića, kao i da je ”pola sudija” Višeg suda prisluškivano, potom o prepisci između tada istražnog sudije Ganjole i tadašnje specijalne tužiteljke Stojanke Radović koja svjedoči o tome da je predmet u vezi mjera tajnog nadzora kojim je bio zadužen sudija Ganjola ”nestao” između suda i tužilaštva”, kazala je Gorjanc-Prelević.

Ona je zatražila fokusiranje državnog tužioca na optužnicu protiv okrivljenih za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića u kojoj je navedeno da su sudije Višeg suda u Podgorici protivzakonito omogućile da se okrivljeni za ubistvo Šćekića međusobno posjećuju u pritvoru.

Podsjetila je i na to da je Vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić odbila da Akciji omogući pristup informacijama o tome da li su preduzete bilo kakve radnje ovim povodom, zbog čega je Akcija podnijela tužbu Upravnom sudu.

Bonus video: