Film „Koriolan“ otvara FEST 2011

Film „Koriolan“ (Coriolanus) je moderna adaptacija Šekspirove drame o istoimenom rimskom ratnom junaku Koriolanu. Glavnu ulogu igra Ralf Fajns koji je ujedno i režirao ovaj film koji je sniman u Beogradu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.02.2011. 15:23h

Priča se dešava u izmišljenoj republici, iscrpljenoj dugim i surovim ratom, a bavi se složenim Šekspirovim temama kao što su odnosi u porodici, sukobi u društvu i muška zavist i sujeta. Film ima političku poruku, jer kroz rat i želju za krvničkim ubijanjem, političke intrige i tragična suočavanja, govori o disfunkcionalnosti društva i u modernom vremenu.

Ralf Fajns koji je ujedno i režirao film, igra glavnu ulogu, a scenario potpisuje Džon Logan, poznat po filmovima „Gladijator“, „Poslednji samuraj“ i „Avijatičar“. Fajns objašnjava kako je nastala ideja za njegov rediteljski debi: „ Stajao sam na pozorišnoj bini u Londonu i glumio Koriolana, prije deset godina. Bio sam opsjednut njegovom ličnošću i imao sam osjećaj da bih od te Šekspirove priče mogao napraviti dobar, moderan film.

O toj ideji sam razmišljao nekoliko godina, a onda sam sreo Džona Logana kojem se to svidjelo i koji mi je pomogao da ostvarim svoj san o Šekspirovoj drami u savremenom ruhu“, rekao je Fajns reporterki Dojče velea.

Film je sniman u Beogradu

"Beograd savršeno predstavlja krajnosti modernog grada: urbano propadanje, siromaštvo i stare industrijske prizore u kontrastu sa luksuznim kućama, modernim klubovima i restoranima i starim otmenim zgradama.

Važan preduslov za snimanje scena bila je i niska cijene radne snage, te iznajmljivanje opreme i prostora. Od ukupne cijene filma od 20 miliona dolara, za scene u Srbiji je potrošeno četiri miliona. Zgrada Narodne skupštine u kojoj je sniman Rimski senat je bila besplatna, jer Skupština Srbije nema utvrđen cjenovnik za izdavanje svog prostora.

Iako je prvobitno najavljeno da će rediteljski debi Ralfa Fajnsa biti premijerno prikazan van konkurencije na Berlinalu, organizatori su odlučili da film ipak uvrste u takmičarski program. Nakon berlinske, film „Koriolan“ imaće prilike da vidi i beogradska publika, 25. februara na otvaranju 39. FESTA, koji će, prema najavama organizatora, otvoriti upravo Fajns.

Ko je bio Koriolan?

Gaj Marcije Koriolan je polumitski rimski vojskovođa koji je dobio nadimak Koriolan osvajanjem volščanskog grada Koriolija godine 493. prije nove ere.

Koriolan je u Rimskom senatu bio zagovornik aristokratije i protivio se demokratskim reformama u korist plebejaca. Kada je lažno optužen i osuđen za pronevjeru, prebjegao je Volščanima i stavio se na čelo njihove vojske koja je opsjela Rim.

Tada su se pred njega bacile majka Venturija, žena Volumnija i djeca, preklinjući ga da ne napada svoj rodni grad.

Koriolan je popustio, a bijesni Volščani su ga ubili.

Galerija

Bonus video: