Marliz Šild zlatna u slalomu

Olimpijska vicešampionka iz Vankuvera je do svoje prve titule svjetske prvakinje došla u ukupnom vremenu od 1:45.79 minuta.
0 komentar(a)
Marliz Šild, Foto: Reuters
Marliz Šild, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.02.2011. 13:46h

Za Austrijanku Marliz Šild danas je sve bilo u znaku broja „jedan“ – prva je startovala u slalomu, posljednjoj disciliplini u ženskoj konkurenciji, imala je najbolje vrijeme nakon prve vožnje, a na kraju se okitila zlatnom medaljom. Olimpijska vicešampionka iz Vankuvera je do svoje prve titule svjetske prvakinje došla u ukupnom vremenu od 1:45.79 minuta.

Srebro je osvojila njena sunarodnica Katrin Cetel sa 34 stotinke zaostatka, dok je bronza pripala Šveđanki Mariji Pietile-Holmner, koja je za 65 stotinki imala slabije vrijeme od pobjednice.

Četvrto mjesto je zauzela domaća takmičarka i aktuelna olimpijska šampionka Marija Riš, ispred Tine Maze.

Prije Garmiša, Šild je na svjetskim prvenstvima osvajala samo srebra i bronze, a isto je bilo i na olimpijskim igrama. Ima dva srebra u slalomu, 2003. godine u švajcarskom Sent Moricu, i četiri godine kasnije u švedskom Oreu. Dva puta je bila bronzana u kombinaciji, u Bormiju 2005. i Oreu 2007. godine. Osim srebra iz Vankuvera prije dvije godine, Šild ima i srebro u kombinaciji i bronzu u slalomu na Igrama u Torinu 2006. godine.

Najbolja aktivna slalomašica sa 27 pobjeda u Svjetskom kupu, ima i tri mala Kristalna globusa, dva u slalomu i jedan u kombinaciji, a trenutno je vodeća u plasmanu slaloma u Svjetskom kupu.

Trijumfom Marliz Šild nastavljena je dominacija austrijskih skijašica na Svjetskom prvenstvu u Garmiš-Partenkirhenu. Titule su još osvojile Elizabet Gergl u superveleslalomu i spustu, te Ana Feninger u kombinaciji. Jedino je Slovenka Tina Maze u jučerašnjem veleslalomu uspjela prekinuti niz.

Svjetsko prvenstvo u Garmiš-Partenkirhenu završava se u nedjelju muškim slalomom.

Rezultati slaloma: 1. Marliz Šild (Austrija) 1:45.79 2. Katrin Cetel (Austrija) + 0.34 3. Marija Pietile-Holmner (Švedska) + 0.65 4. Marija Riš (Njemačka) + 1.34 5. Tina Maze (Slovenija) + 1.76 6. Manuela Melg (Italija) + 1.86 6. Tanja Poutiainen (Finska) + 1.86 8. Frida Hansdoter (Švedska) + 2.05 9. Nastasija Nens (Francuska) + 2.39 10. Veronika Zuzulova (Slovačka) + 2.40

Bonus video: