Spoj nostalgije i tužnog predskazanja

Poznata crnogorska slikarka Milena Jovićević predstaviće svoje radove u okviru tematske izložbe “Natura Selvaggia” (Divlja priroda) u Lećeu, Italija.
203 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.02.2011. 18:10h

Izložba čija je kustoskinja italijanska kritičarka Dores Sacquegna, i koja će biti otvorena u galeriji “Primo Piano Gallery”, okuplja 17 autora iz cijelog svijeta. Svoje radove izlažu: Elinore Bucholtz (SAD), Giulio De Mitri (Italija), Sarah Girner (SAD), Sergio Gotti (Italija), Polyxene Kasda (Grčka), Tamura Kumiko (Japan), Nicole Hametner (Švajcarska), Iginio Iurilli (Italija), Elizabeth Lewin (SAD), Krister Paleologos (Švedska), Jean Peterson (SAD), Chris Rodriguez (SAD) i drugi.

Postavku čine po tri rada svakog autora realizovana u različitim medijima (slika, fotografija i video instalacija), a izložba će trajati do 10. marta.

"Ova postavka upućuje na mračniju stranu prirode, a ne prirodu fascinantnu u svojoj ljepoti i fantastične životinje koje žive u njoj. Zapadna društva su davno prestala živjeti u harmoniji s okolinom. Priroda je postala roba koja se koristi i zloupotrebljava po volji.

Godine napretka i modernosti donijele su izražen dualizam koji pojačava sukob između čovjeka i prirode, između reda i haosa. Eksploatisanje prirodnih bogatstava i urbanizacija doveli su do zagađenja i uništenja okoline", zapisala je u katalogu izložbe kritičarka Dores Secquegna.

"Milena Jovićević prikazuje seriju uveličanih starih razglednica Pariza, Rima i Njujorka. Veličanstveni gradovi tonu u potpuno izmijenjeni pejzaž. Pariz je potopljen. Notre Dame viri iz beskrajnog jezera kojim pliva jedan pas kao jedini svjedok ovog čuda.

To nije onaj isti pas koji suvereno vlada i pariskim ulicama i gazdom. Gazde nema. Čovjeka nigdje, ni stanovnika, ni turiste, kao da je izbrisan pod naletom prirodne sile. Veličanstvena arhitektura istrajava i svjedoči o tome kako je nekada bilo.

Čudan spoj nostalgije i tužnog predskazanja. Rimski Konstantinov slavoluk stoji kao fantom usred beskonačnog leda, a Kip slobode je jedini znak da je riječ o Njujorku. Mjesto, koje je bilo pod vodom sada prekriva sparušeno tlo slično onom koje nastaje nakon vulkanske erupcije.

Ovi savremeni gradovi su devastirani vanjskim prirodnim neprijateljima i tamnim razaračima. Priroda je okrenula leđa čovjeku i okrutno mu se sveti"zapisala je kustoskinja izložbe o radovima Milene Jovićević.

Bonus video: