Otkrivena tajna propadanja Van Gogovih djela

Koristeći rendgenske zrake naučnicii su otkrili hemijsku reakciju koja je kriva za propadanje slika Vinsenta van Goga i djela drugih umjetnika kasnog 19. vijeka.
77 pregleda 0 komentar(a)
Van Gog, Foto: Wikipedia
Van Gog, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 19.02.2011. 08:18h

Kada se Vinsent Van Gog krajem 80-ih godina 19. vijeka preselio na jug Francuske počeo je da slika suncokrete živih žutih nijansi. Ipak i prije njegove smrti neke od njegovih slika izgubile su početni sjaj i dobile smeđi pokrov.

Propadanje remek-djela godinama je mučilo restauratore. Koristeći rendgenske zrake naučnicii su otkrili hemijsku reakciju koja je kriva za propadanje slika Vinsenta van Goga i djela drugih umjetnika kasnog 19. vijeka. Najveće propadanje je primjećeno na slikama na kojima su žute nijanse posvijetljene bijelim pigmentom. Kako piše Index, naučnici su zaključili da sunčana svjetlost uzrokuje hemijsku reakciju zbog koje takve žute nijanse postaju smeđe. Zbog svjetlosti ulje na slici oksidira, otpuštajući elektrone. Njih upija žuti pigment i mijenja boju u zelenu, a mješavina te zelene i ulja koje je oksidiralo proizvodi čokoladno smeđu. Otkriće je prvi korak u pokušaju sprečavanja procesa tamnjenja žutih nijansi i spašavanja remek-djela. Rezultati istraživanja objavljeni su u magazinu Analytical Chemistry.

Bonus video: