Drobnjak odlazi, Tičić prelazno rješenje

Kako „Vijesti” nezvanično saznaju, Lukšić je odlučio da stane na put brojnim polemikama koje je izazvao „slučaj penzije”. Drobnjak je u tom skandalu imao veliku ulogu
129 pregleda 0 komentar(a)
Lukšić i Drobnjak, Foto: Zoran Đurić
Lukšić i Drobnjak, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 18.02.2011. 19:14h

Vječiti pomoćnik ministra sporta, a odnedavno i direktor Uprave za mlade i sport, Dragan Drobnjak, biće smijenjen sa te funkcije. Njegovo mjesto će, makar privremeno, pokrivati Aleksandar Tičić, predsjednik VK Budva M:tel i savjetnik premijera Igora Lukšića.

Kako „Vijesti” nezvanično saznaju, Lukšić je odlučio da stane na put brojnim polemikama koje je izazvao „slučaj penzije”. Drobnjak je u tom skandalu imao veliku ulogu, jer su njegova tumačenja Zakona o sportu, kojim je omogućeno vrhunskim sportistima da primaju penzije u visini od jedne do dvije prosječne plate u Crnoj Gori, bila puna nelogičnosti.

Tako su penzije u visini od 926 eura za prošlu godinu dobijali bivši fudbaleri Danilo Karadžić, Rajko Vujadinović, Brajan Nenezić, braća Momir i Miomir Bakrač, koji su osvojili zlatne medalje na amaterskim prvenstvima Evrope 1974. ili 1978. godine, i to kao članovi reprezentacija u kojima su pravo nastupa imali samo drugoligaški igrači! Da u Zakonu ne postoji rupa, koja ne odvaja profesionalna od amaterskih šampionata, od tih penzija ne bi bilo ništa, jer se „prava” Evropska prvenstva (više i nema drugih) održavaju svake prestupne godine.

Naravno, nisu samo oni sporni. Penzije su dobijali i karatisti, iako to nije olimpijski sport. U Zakon je, međutim, ugrađena odredba da pravo na penzije imaju osvajači medalja sa najvećih takmičenja u sportovima koji su i na programu Mediteranskih igara. To je omogućilo Božidaru Vuksanoviću i Katarini Rolović da dobiju penzije, iako su oni osvajali medalje samo u disciplini kate, koje nema na programu Mediteranskih igara.

Bilo je još dosta nepravilnosti. Zar treba podsjećati na afere sa dvostrukim savezima, sa duplim pečatima, kao i na brojne tužbe koje su podnosili ljudi iz CGSAMSK-a, džudoa, tekvondoa...

Tičić je praktično već preuzeo dužnost, jer Lukšić sve zahtjeve koji mu stignu, a tiču se sporta, prebacuje na svog savjetnika. Ostaje da se vidi da li će čovjek koji je i potpredsjednik Vaterpolo saveza Crne Gore, biti trajno rješenje na poziciji direktora Uprave za sport i mlade.

Drobnjaku je, uzgred, nedavno saopšteno da više neće biti predsjednik Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću, jer su i tu uočene nepravilnosti...

Bonus video: