Počelo suđenje Andreju Ivanoviću

“Ne osjećam se krivim. Niti ja, niti ijedan član moje uže ili šire familije nije nikad ukrao ni žvaku a kamoli automobil, ili šta mi se već stavlja na teret”, kazao je on.
56 pregleda 0 komentar(a)
Auto otpad, Foto: Arhiva Vijesti
Auto otpad, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 18.02.2011. 18:15h

Vlasnik auto otpada i servisa “MBA Import” Andrej Ivanović(40), optužen kao saizvršilac u teškoj krađi, kazao je da je nevin i da nije član nijedne organizovane kriminalne grupe.

“Ne osjećam se krivim. Niti ja, niti ijedan član moje uže ili šire familije nije nikad ukrao ni žvaku a kamoli automobil, ili šta mi se već stavlja na teret”, kazao je on.

Ivanović je okrivljen da je u periodu od 2001. do 2010. godine po prethodnom dogovoru sa, za sada tužilaštvu nepoznatim osobama, u namjeri da pribavi protiv pravnu imovinsku korist od preko 3.000 eura donio i razradio plan kako da te osobe u inostranstvu oduzmu i prisvoje tuđa putnička vozila, dovezu ih u Podgoricu i predaju mu, kako bi ih smještao u svoju neregistrovanu radionicu koja se nalazi u Vinogradskoj ulici bb, a zatim ih rastavljao i prodavao.

“Na moju veliku žalost ja nikada nijesam bio u 99 odsto onih zemalja koje se navode u optužnici i nijesam imao sredstava za to”, kazao je Ivanović koji se tereti za sumnjivo porijeklo vozila i djelova za oko 20 automobila.

On je ponudio da ga ispitaju preko detektora laži, dok mu je sudija objasnio da rezultat ne može biti uzet kao dokaz.

Ivanović ističe da u optužnici nije navedeno ime nijedne osobe pa ne može reći da li ih poznaje ili ne.

Carinici ne traže brojeve šasija

On je ispričao da je jedno od spornih vozila, oštećenog “taurega”, kupio njegov brat, a da je on preko telefona bio u kontaktu sa vlasnikom vozila Semirom, koji je doživio saobraćajni udes “negdje na primorju” i da je auto doveo auto šlepom.

Navodno, njegov brat je dao Bosancu kaparu uz obavezu da ode u matičnu državu i tablice i saobraćajnu dozvolu odjavi na regularan način, kako bi se sa njim napravio ugovor o kupoprodaji nakon čega bi mu isplatili ostatak novca.

To, kako tvrdi, nije jedino vozilo koje je kupio na identičan način, već je isto uradio tokom osam godina rada sa oko 31 automobilom.

Na pitanje zamjenika osnovnog državnog tužioca Ivana Medojevića na koji način provjerava vozila, Ivanović je kazao da na uvid traži saobraćajnu dozvolu, a ako ne glasi na onog koji im prodaje oštećeno vozilo, onda prodavac mora dostavititi punomoćje.

“Nijedno vozilo ja ne mogu da provjerim da li je regularno ni iz Crne Gore, niti iz okruženja, jer nijesam Centar bezbjednosti niti Interpol. Ni za djelove koje uvozim ne mogu da znam sa čega su skinuti. Djelovi drugog “tuarega” koji se pominje u optužnici uvezeni su na potpuno regularan način”, kazao je Ivanović.

On je rekao da carinici ne traže brojeve šasija vozila za djelove koje uvozi, te da to važi i u Evropskoj Uniji a ne samo kod nas.

Uvezeni djelovi se, dodaje, na carini identifikuju po komadu.

Sudija Zoran Šćepanović razmatraće na narednom ročištu ukidanje pritvora Ivanoviću koji se u istražnom zatvoru nalazi već osam mjeseci. Njegov branilac advokat Srđan Radović kazao je da je pritvor “izgubio svaki smisao”, da je i on kao advokat a i porodica trpjela zbog čudnih okolnosti i medijskog pritiska oko čitavog slučaja.

Bonus video: