Zlato za Ligetija u veleslalomu

Do svoje prve zlatne medalje u ovoj disciplini na svjetskim prvenstvima, Ligeti, koji je bio četvrti nakon prve vožnje, stigao je u ukupnom vremenu od 2:10,56 minuta.
0 komentar(a)
Ted Ligeti, Foto: Reuters
Ted Ligeti, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.02.2011. 13:48h

Amerikanac Ted Ligeti osvojio je zlatnu medalju u današnjem veleslalomu u njemačkom Garmiš-Partenkirhenu – do svoje prve zlatne medalje na svjetskim prvenstvima, Ligeti, četvrti nakon prve vožnje, stigao je u ukupnom vremenu od 2:10,56 minuta.

Iako je bio sedmi nakon prve vožnje, srebro je osvojio Francuz Siprijen Rišar sa osam stotinki zaostatka, što mu je prva medalja na svjetskim prvenstvima. Bronza je pripala Austrijancu Filipu Šerghoferu (Austrija), koji je bio drugi nakon prve vožnje, a na kraju je za pobjednikom zaostao 43 stotinke.

Ligetiju je ovo druga medalja na svjetskim prvenstvima, pošto je prije dvije godine osvojio bronzu u francuskom Val d’Izeru, upravo u veleslalomu. Uz zlato sa Olimpijskih igara u Torinu 2006. godine u superkombinaciji, Ligeti ima i dva mala Kristalna globusa, a trenutno je vodeći u plasmanu veleslaloma u Svjetskom kupu, sa velikim šansama da se domogne i trećeg malog Kristalnog globusa do kraja sezone.

Bez medalje su ostali vodeći poslije prve vožnje, Norvežanin Aksel Lund Svindal, svjetski šampion u superkombinaciji, sa 49 stotinki slabijim vremenom u odnosu na pobjednika, i Hrvat Ivica Kostelić, lider Svjetskog kupa, koji je na kraju podijelio tek 13. mjesto, iako je imao treće vrijeme nakon prve vožnje.

Na Svjetskom prvenstvu u Garmiš-Partenkirhenu u subotu je na programu slalom za skijašice, dok u nedelju skijaše očekuje trka u istoj disciplini, čime će i biti završeno Svjetko prvenstvo.

Crnogorski skijaš Bojan Kosić nije završio prvu vožnju. Kosić je juče u kvalifikacijama osvojio 56. mjesto.

On će sjutra nastupiti u kvalifikacijama za slalom, posljednjoj trci šampionata svijeta u Garmiš-Partenkirhenu u muškoj konkurenciji. Nastupiće i Mladen Minić, koji je jučerašnje kvalifikacije za veleslalom završio na 78. mjestu.

Rezultati veleslaloma: 1. Ted Ligeti (SAD) 2:10.56 2. Siprijen Rišar (Francuska) + 0.08 3. Filip Šerghofer (Austrija) + 0.43 4. Aksel Lund Svindal (Norveška) + 0.49 5. Ćetil Jansrud (Norveška) + 0.73 6. Tomas Fanara (Francuska) + 0.76 7. Karlo Janka (Švajcarska) + 0.92 8. Didije Kuš (Švajcarska) + 0.93 9. Gotije de Terijere (Francuska) + 0.94 10. Markus Sandel (Finska) + 1.10

Bonus video: