Zeković: Tužilaštvo nije ni preslušalo snimak prijetnji

Što je tužilaštvo učinilo da provjeri je li snimak glasa osobe koja je prijetila, odgovara glasu službenika policije Mirka Banovića?
141 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2011. 18:41h

Slučaj prijetnji smrću, praćenja i prisluškivanja istraživača kršenja ljudskih prava mr Aleksandra Saše Zekovića, koje je nakon skoro četiri godine istrage tužilaštvo proglasilo za zastarjelo, uskoro će se naći pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Predstavaku sudu podnijeće NVO Akcija za ljudska prava, i to zbog kršenja Zekovićevih prava na slobodu izražavanja, prava na djelotvorni pravni lijek i kršenja zabrane nečovječnog i ponižavajućeg postupanja.

Tužiteljka "lično solidarna"

Izvršna direktorka Akcije mr Tea Gorjanc Prelević kazala je da će ta organizacija podnijeti predstavku u ime Zekovića, kako bi se za njega obezbijedilo pravično zadovoljenje i spriječilo ponavljanje ovakvih slučajeva.

Najava sudskog procesa uslijedila je nakon što je tužilaštvo pozvalo Zekovića da dođe u službene prostorije radi “upoznavanja sa predmetom”, kada mu je i saopšteno da je njegov slučaj zastario.

Zvanično nijesam dobio ama baš nikakvu informaciju za ove četiri godine, kazao je Zeković.

Prvi put nakon četiri godine od kada mu je prijećeno smrću neko iz tužilaštva pozvao ga je na razgovor, i to, kako je objasnila v.d. Osnovne državne tužiteljke (ODT) Ljiljana Klikovac “radi lične solidarnosti i ljudskog odnosa prema njemu”.

“ODT mi je jasno saopštila da u četiri godine rada na predmetu nije preslušan snimljeni audio materijal, da se u predmetu spisa ne nalazi isti kao i da ih tužilaštvo ne posjeduje. Ljudsko dostojanstvo i integritet posebno vrijeđa činjenica da se u tom predmetu ne nalaze snimljeni pozivi koji nedvosmisleno ukazuju na krivično djelo”, kazao je Zeković.

On je ispičao i da je Klikovac upoznao sa činjenicom da su snimci danima emitovani na više elektronskih medija zbog čega je, po njegovim tvrdnjama, i došlo do javne identifikacije glasa osobe koja je prijetila.

“To ukazuje da je i samo tužilaštvo moglo iskazati interesovanje prema istima i dobiti ih od mene ili medija koji su ih emitovali ako je već napravljen profesionalni propust policije ili njihova saradnja nije bila odgovarajuća”, kazao je on.

Ništa zvanično

Iako je u maju 2007. godine zatražio vještačenje u odgovarajućoj labaratotoriji Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Zekoviću nije udovoljeno. Umjesto toga, tužilaštvu je policija u avgusta 2009. godine saopštila da u Crnoj Gori nema tehničkih mogućnosti za vještačenje glasa.

“To što se tamo nalazi govori o nedjelotvorno vođenim radnjama i nesavjesnom radu u službi”, ocijenio je Zeković, koji, do prekjuče, nije imao nikakvih informacija o slučaju zbog kojeg je jedno vrijeme imao i policijsku zaštitu.

“Zvanično nijesam dobio ama baš nikakvu informaciju za ove četiri godine”, kazao je on.

Ni NVO Akcija za ljudska prava, koja je slučaj prijetnji smrću istraživaču kršenja ljudskih prava pratila od početka, nije mogla doći do podataka o eventualnom napretku u istrazi.

Akcija je više puta, posljednji u oktobru prošle godine, pozvavši se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama, zatražila podatke od vrhovne državne tužiteljke Ranke Čarapić o tome da li je Uprava policije postupila po nalogu nadležnog državnog tužioca i sa kojim rezultatom. Čarapić na ovaj zahtjev nije odgovorila.

“Što je tužilaštvo učinilo da neposredno provjeri da li snimak glasa osobe koja je uputila prijetnje Zekoviću odgovara glasu službenika policije Mirka Banovića... Ukoliko u međuvremenu nije došlo do napretka u ovoj istrazi, molimo da nas obavijestite iz kojih razloga istraga nije napredovala...”, samo je dio zvaničnih zahtjeva Akcije proslijeđenih 2008, 2009. i 2010. godine.

Prepoznali glas Veljovićevog tjelohranitelja

Ova NVO zatražila je informacije od Čarapićke jer od juna 2007. godine, kada je osnovni državni tužilac u Podgorici zatražio od Uprave policije „preduzimanje radnji i mjera radi utvrđivanja identiteta učinioca krivičnog djela Ugrožavanje sigurnosti“, istraga nije pomjerena sa mrtve tačke.

Iz Akcije su tada upozoravali da je rješenje ovog slučaja od velike važnosti jer je javnost već preko domaćih medija bila upoznata sa tim da je više osoba na snimcima prijetnji identifikovalo glas policijskog službenika Banovića, koji je u to vrijeme bio šef obezbjeđenja direktora policije Veselina Veljovića.

“Ime istog policijskog službenika objavljeno je i u izvještaju o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori administracije SAD za 2007. godinu u vezi sa slučajem prijetnji Zekoviću”, upozorili su iz Akcije.

Ipak, odgovore na pitanja o ovom slučaju nijesu dobili, iako su više puta ponovili da postoji veliko interesovanje i domaće i međunarodne javnosti, niti je objašnjeno šta je tužilaštvo uradilo na nezavisnoj i neposrednoj provjeri identifikacije glasa osobe koja prijeti.

Klikovac nije mogla “Vijestima” da odgovori na pitanja da li je slučaj prijetnji smrću Zekoviću zastario, kao ni kako je moguće da ni nakon skoro četiri godine tužilaštvo nije preslušalo audio snimke sa kojima se upoznala većina građana Crne Gore posredstvom elektronskih medija. Ista pitanja zvanično su juče poslata i Čarapićkoj, koja, do zaključena broja, na njih nije odgovorila.

Gorjanc Prelević: Protiv nadležnog tužioca pokrenuti postupak

Gorjanc Prelević je ocijenila da to što tužilaštvo više od tri godine nije procesuiralo snimljene pretnje smrću istraživaču kršenja ljudskih prava nije ništa manje očigledan primjer nepostojanja vladavine prava od neprocesuiranja korupcije ili organizovanog kriminala.

“Akcija za ljudska prava je u ujednačenim vremenskim intervalima podsjećala tužilaštvo na taj slučaj zahtijevajući pristup informacijama što je urađeno po toj prijavi. Sada je jasno zbog čega nijesmo dobili pristup - jer nije ni bilo šta da se saopšti.

Očekujemo da se protiv nadležnog tužioca pokrene postupak ispitivanja odgovornosti za nesavjesan rad u službi”, kazala je Gorjanc-Prelević.

Bonus video: