Juretić i Vučinić se sada terete za zloupotrebu položaja

Juretić je tražio odlaganje suđenja dok mu je Vučinić dok je govorio došaptavao, "nemoj tražit odlaganje, lakše djelo je u pitanju".
268 pregleda 0 komentar(a)
Juretić, Foto: Arhiva Vijesti
Juretić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 17.02.2011. 17:23h

Zamjenik osnovnog državnog tužioca Saša Čađenović je nakon sprovedenog dokaznog postupka protiv bivšeg građevinskog inspektora Vladana Juretića i njegovog šefa Vlatka Vučinića, izmijenio optužnicu i stavio im na teret laše krivično djelo zloupotrebe položaja.

Tužilštvo ih sada tereti da su 09.11.2006. godine kao službenici Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora, Vučinić kao rukovodilac građevinske inspekcije a Juretić ka građevinski inspektor, po prethodnom dogovoru, protivpravno iskorišćavajući svoje položaje drugom nanijeli štetu.

Kako je kazao Čeđenović to su uradili jer nijesu postupili po rješenju Ministarstva za uređenje prostora i zaštitu životne sredine od 14. 10. 2005. godine kojim je zbog stvarne nenadležnosti poništeno rješenje građevinske inspekcije od 22.08. 2005. godine o rušenju ograde dužine 162 metra vlasništvo KIPS-a koja je izgrađena na dvijema parcelama kod Tuzi.

Oni nijesu, kako kaže tužilac, spise predmeta dostavili republičkom inspektoru za željeznički saobraćaj kao stvarno nadležnom, već je Juretić, uz saglasnost i odobrenje Vučinića prekoračenjem ovlašćenja donio rješenje 09.11.2006. godine kojim se naređuje rušenje tog objekta "iako nije bio nadležan za nadzor nad tim objektom, da bi 11.11.2006. godine porušili ogradu nanoseći KIPS-u štetu od 10.073 eura".

Juretić je tražio odlaganje suđenja zbog izmjene kvalifikacije krivičnog djela koje im se stavlja na teret i predložio nove dokaze od kojih je sudija neke ranije odbila.

"Presuda Ustavnog suda i Upravnog suda je za mene jako relevantan dokaz", kazao je Juretić.

Vučinić mu je dok je govorio došaptavao, "nemoj tražit odlaganje, lakše djelo je u pitanju", dok njihov advokat takođe nije znao da li da traži odlaganje za davanje završnih riječi. Iako su sva trojica bila neusaglašena, sudija Maja Zeković odložila je nastavka suđenja za 23. februar.

Oni su ranije negirali svoju krivicu, a Juretić je dostavio završne riječi u pisanoj formi koje su napisane na više desetina stranica.

Bonus video: