Tina Maze osvojila zlato u veleslalomu

Sjajna Slovenka, koja se dugo borila sa epitetom vječite druge (ima po dva srebra na Olimpijskim igrama i svjetskim prvenstvima), slavila je sa devet stotinki prednosti nad 20-godišnjom Italijankom Federikom Brinjone
0 komentar(a)
Tina Maze, Foto: Reuters
Tina Maze, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.02.2011. 15:07h

Jedna od najljepših skijašica svijeta napokon je dočekala svojih pet minuta slave - Tina Maze osvojila je zlato u veleslalomu na Svjetskom prvenstvu u Garmiš-Partenkirhenu. Sjajna Slovenka, koja se dugo borila sa epitetom vječite druge (ima po dva srebra na Olimpijskim igrama i svjetskim prvenstvima), bila je najbolja nakon prve vožnje, pošto je imala 34 stotinke prednosti nad 20-godišnjom Italijankom Federikom Brinjone.

I upravo su njih dvije do kraja vodile borbu za najsjajnije odličje. Brinjone je prva prestigla nevjerovatnu Francuskinju Tesu Vorli i povećala pritisak 27-godišnjoj skijašici iz Slovenj Gradeca. Maze je na prva dva prolaza čak i povećala prednost, ali je u samom finišu jedva sačuvala devet stotinki prednosti i slavila u vremenu 2:20,54. I to joj je bilo više nego dovoljno za najveći uspjeh u karijeri.

Vorli, koja je u prvoj vožnji bila tek na 19. mjestu, na kraju je prigrabila bronzu sa 48 stotinki zaostatka. Ona je, inače, nakon prve vožnje kasnila čak dvije sekunde i 12 stotinki za novom svjetskom šampionkom!

Tragičarka dana je vodeća skijašica Svjetskog kupa Marija Riš, koja je ispala u drugoj vožnji, iako je nakon prve bila na četvrtoj poziciji.

Bonus video: