"Karver" raspisao konkurs za najbolju kratku priču

Konkurs se raspisuje drugi put, a i ove godine pokrovitelj konkursa i nagrada je proizvođač vrhunskih crnogorskih vina najviše međunarodne reputacije “13. jul – Plantaže AD”.
73 pregleda 0 komentar(a)
Karver, Foto: Vijesti
Karver, Foto: Vijesti
Ažurirano: 17.02.2011. 15:14h

Povodom otvaranja konkursa “Vranac”, za najbolju kratku priču u 2011, u knjižari “Karver” je održana konferencija. Na konferenciji su govorili vlasnica “Karvera” Varja Đukić, PR “Plantaža” Marija Rajković, a propozicije je objasnila koordinatorka Mirjana Velimirović.

Direktorka “Karvera” Varja Đukić je podsjetila na prošlogodišnji konkurs.

"Mi se trudimo da prezentiramo ne samo autore i njihova djela, već da pričamo priče. Na osnovu prošlogodišnjeg konkursa, žiri koji je sačinjavao Enver Kazaz, Teofil Pančić i Božo Koprivica, izabrao je trideset priča, koje smo objavili u knjizi “Izvan koridora”.

Ova knjiga je bila promovisana na festivalu “Odakle zovem” u Podgorici prošlog ljeta" kazala je Varja Đukuć.

Ona je dodala da je ova knjiga okupila savremene autore iz čitavog regiona.

Ovaj konkurs je kao rezultat imao i nagrade koje su uručene najboljim pričama po odluci žirija.

Apliciranje na konkurs vrši se elektronskim putem, preko sajta www.karver.org.

Zaključni dan za apliciranje je 14. mart.

Konkurs se raspisuje drugi put, a i ove godine pokrovitelj konkursa i nagrada je proizvođač vrhunskih crnogorskih vina najviše međunarodne reputacije “13. jul – Plantaže AD”.

Po zatvaranju konkursa, tročlani žiri kojeg čine eminentni književni teoretičari i pisci iz regiona, biće štampana knjiga najboljih trideset priča u knjizi “Izvan koridora – Vranac, Najbolja kratka priča 2011”.

Knjiga će biti promovisana tokom trajanja festivala “Odakle zovem, Podgorica 2011”, u vinskom podrumu “Plantaža” u Šipčaniku, prvog jula, kada će biti i saopštena imena dobitnika nagrada.

Na prošlogodišnjem konkursu je pristiglo 1650 priča, od čega je 1250 priča ispunjavalo propozicije date konkursom.

Ovaj nesvakidašnji odziv posvjedočio je da je konkurs bio dostupan zaista najširoj javnosti u cijelom regionu.

Međunarodnu književnu nagradu “Vranac - Najbolja kratka priča 2010” ustanovili su knjižara “Karver” i “Plantaže” sa idejom da je potrebno na nov način promovisati savremeno stvaralštvo i pokazati potrebu za stvaranjem novih saveza koji podstiču najstajanje umjetničkih djela.

Dobitnici nagrada sa prošlogodišnjeg konkursa su bili Almir Alić (Tuzla, BiH), Vjeran Kovljanić (Sisak, Hrvatska), Josip Mlakić (Gornji Vakuf, BiH) i Lana Bastašić (Banjaluka, BiH) .

Bonus video: