Banderas i Paćino postaju slikari

Dalija, majstora nadrealizma tumačiće Antonio Banderas, dok će režiser projekta nazvanog jednostavno “Dali” biti Sajmon Vest (Tomb Raider).
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2011. 14:08h

Uskoro će priče o dva slavna slikara Salvadoru Daliju i Anriju Matisu dobiti svoje filmske verzije.

Dalija, majstora nadrealizma tumačiće Antonio Banderas, dok će režiser projekta nazvanog jednostavno “Dali” biti Sajmon Vest (Tomb Raider).

Pored španskog glumca u filmu će igrati i velška ljepotica Ketrin Zita Džons, a dodijeljena joj je uloga Gale Eluar Dali, supruge ekscentričnog slikara (1904-1989). Još nije poznato kojim periodom u životu slavnog umjetnika će se film baviti, ali je objavljeno da scenario potpisuje Džeremi Volters. Ostale uloge tek bi trebalo da budu dodijeljene, dok se premijera filma očekuje sljedeće godine.

Inače, Holivud je trenutno fasciniran Dalijem, pa će ovo biti treći film o njemu. Prošle godine je snimljen "Little Ashes" sa Robertom Patisonom u glavnoj ulozi, dok će uskoro biti snimljen i "Dali&I" u kom slikara glumi Al Paćino.

A Paćino se izgleda pronašao u slikarstvu - nedavno mu je dodijeljena još jedna takva uloga. Slavni glumac će nakon Dalija biti i Matis i to u projektu “Masterpiece” indijske rediteljke Dipe Mehte. Priča prati odnos Matisa (1869-1954) i bolničarke Monik Buržoa, koja je bila njegov model i muza.

Monik Buržoa je saradnju sa Matisom počela 1942, kada je imala 21 godinu. Bila je njegov model za nekoliko slika poslije čega ih je rat razdvojio. Umjetnik i njegova muza, koja je u međuvremenu postala dominikanska časna sestra, slučajno su se ponovo sreli poslije rata, 1946, u gradiću Vans. Matis se u tom periodu posvetio dekorisanju male dominikanske kapele u Vansu, što predstavlja njegovo posljednje remek-djelo. Glumica koja će igrati Monik Buržoa još nije izabrana.

Bonus video: