CGO: Prijetnje novinarima zahtijevaju hitnu akciju nadležnih

Prethodnih sedmica novinarkama “Vijesti” upućene su prijetnje zbog pisanja o fabrici duvana u Mojkovcu, kao i ukradenoj robi iz Italije
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2011. 12:18h

Iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) osudili su učestale prijetnje koje se upućuju novinarima “Vijesti” i zahtijevali hitnu i konkretnu akciju nadležnih organa.

“Bilo koji vid prijetnji i zastrašivanja novinara zbog izvršavanja njihovih radnih zadataka predstavlja ograničenje medijskih sloboda i čin koji se mora sankcionisati u društvu koje stremi da bude demokratsko i da usvaja evropske standarde”, stoji u saopštenju koordinatorke programa u toj organizaciji Ane Vujošević.

Ona ističe da svi društveni akteri treba da podrže novinare u objektivnom i blagovremenom izvještavanju, a da u slučaju ugrožavanja njihove bezbjednosti i prava na rad i državno organi da ih zaštite.

“Bilo koji napad na istraživačko novinarstvo istovremeno je i napad na utvrđivanje činjenica i odgovornosti. Ove prijetnje novinarima/kama “Vijesti” samo su posljedica neadekvatnog odnosa vlasti koje nijesu ni do danas adekvatno istražile i procesuirale prethodne napade i pritiske na predstavnike medijske zajednice, što je očito ohrabrilo mnoge da prijetnjama pokušaju spriječiti objavljivanje za njih neprijatnih informacija”, kazala je Vujošević.

Trenutna situaciju upućuje, kako je rekla, na ograničenost slobode izražavanja u Crnoj Gori, i klimu u kojoj oni koji se usude progovoriti o brojnim aferama, kontraverznim pitanjima ili ličnostima brutalno napadaju, bilo da je to fizički ili putem vrijeđanja i drugih oblika maltretiranja i ponižavanja.

U cilju zaštite medijskih sloboda, novinarske profesije i zagarantovanih ljudskih prava, CGO je pozvao sve nadležne organe da što prije otkriju počinioce i nalogodavce ovog krivičnog djela, kao i svih prethodnih, i omoguće novinarima da nesmetano obavljaju svoj posao.

Prethodnih sedmica novinarkama “Vijesti” Oliveri Lakić, Jasmini Muminović i Mariji Ivanović upućene su prijetnje zbog pisanja o fabrici duvana u Mojkovcu, kao i ukradenoj robi iz Italije.