Da li ste dovoljno muškarac da koristite kontracepciju?

Ukazaćemo na neke od najnovijih metoda kontrole rađanja koje su namijenjene za muškarce, a koje će prije ili kasnije biti dostupne:
218 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2011. 08:54h

Ultrazvuk

Naučnici su otkrili da ultrazvuk radi kao oblik kontracepcije za muškarce. Jednokratna eksplozija talasa ultrazvučne energije za testise, može zaustaviti proizvodnju sperme do šest mjeseci, prema istraživanju Univerziteta Sjeverne Karoline.

"Ovo bi moglo da obezbijedi muškaracima do šest mjeseci pouzdanu, jeftinu, nehormonsku kontracepciju", kaže Džejms Tsuruta, naučnik koji je uključen u istraživanja.

Istraživanje je urađeno na pacovima, ali testiranja na ljudima mogu da počnu sljedeće godine. Izražena je zabrinutost da li će to uticati na plodnost muškarca na dugi rok, piše Daily Mail.

Biće dostupno: U roku od nekoliko godina.

Pilula za muškarce

Britanski naučnici razvijaju mušku pilulu koja sprečava spermu da bude puštena tokom ejakulacije. Za pilulu su koristili jedinjenja koja se nalaze u krvnom pritisku i antipsihoticima koji su se koristili šezdesetih godina. Tada je uzrokovan sporedni efekat "suve ejakulacije".

Paralizuju se određeni mišići muškog reproduktivnog sistema, izazivajući privremeni blok oslobađanja sjemena, a nema negativnog uticaja na libido, seksualne performanse ili senzaciju - tako da čovjek još ima orgazam, ali ne proizvodi tečnosti.

"Ovaj metod koji ima potencijal da bude pilula prije poslije seksualnog odnosa, vjerovatno radi sa puno efikasnošću oko dva do četiri sata nakon što se proguta", kažu stručnjaci.

Neželjeni efekti nijesu poznati.

Biće dostupno: Za 10 godina.

Injekcija za muškarce

Testosteron injekcije koje se daju muškarcu jednom mjesečno mogu biti efikasane u sprečavanju trudnoće isto kao ženske pilule za kontracepciju ili kondomi. Injekcija djeluje tako što smanjuje dva hormona - hormon za stimulaciju folikula i luteinizirajući hormon - što opet privremeno blokira proizvodnju spermatozoida.

Istraživanja u Kini pokazala su da je samo jedan čovjek od 100 onih koji su primili injekciju, postao otac djeteta. Ako se kondomi pravilno koriste, oni su 98 odsto efikasni. Šest mjeseci nakon prestanka primanja injekcije, spermatozoidi se vraćaju u normalu.

Neželjeni efekti su promjene raspoloženja i niži seksualni nagon.

Biće dostupno: Za 5 godina.

Galerija

Bonus video: