Profesorica Pravnog fakulteta tužila studentkinju zbog klevete

Ljiljana Kadić je podnijela tužbu zbog tekstova pod naslovom “Protestuju zbog nepravilnosti” i “Profesorica Kadić govori neistine
806 pregleda 0 komentar(a)
Pravni fakultet Podgorica, Foto: Luka Zeković
Pravni fakultet Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.02.2011. 13:15h

Profesorica Nasljednog prava na Pravnom fakultetu Crne Gore Ljiljana Kadić tužila je zbog klevete u produženom trajanju studentkinju te univerzitetske jedinice Ninu Delević, za koju traži izricanje maksimalne novčane kazne.

Profesorica Kadić podnijela je tužbu zbog tekstova u dnevnim novinama “Vijesti” i “Dan”, od 27.11.2010. godine, pod naslovom “Protestuju zbog nepravilnosti” i “Profesorica Kadić govori neistine”.

Delević je, tokom studentskih izbora, sa grupom studenata upala na kolokvijum koji je držala profesorica Kadić u znak protesta zbog njihove, navodne, neregularnosti, nakon čega je uslijedila njihova prepiska po medijima.

“... reagovanje pristrasne profesorice Kadić, što je evidento, je svi možemo svi možemo shvatiti kao bezuspješan pokušaj da se spasi položaj šestogodišnjih studentskih predstavnika i pomogne istim da i dalje otimaju studentski novac i nastave sa vršenjem nedjela na koja su, već dokazano spremni..”, dio je spornih navoda.

Zbog klevete trpjela i djeca

U tužbi se pominje i tekst na internetu objavljen dan kasnije, u ime liste “Pobjeda studenata i Pravnog fakulteta - Nina Delević”, pod naslovom “Otvoreno pismo profesorici Kadić”, koji je kako tvrdi “u cjelosti uvredljivog sadržaja... u kojem je iznijela nesitinite tvrdnje”.

“Klevete su svjesno plasirane od strane okrivljene preko različitih sredstava informisanja sa očiglednom namjerom da se kompletna stručna i laička javnost Crne Gore i okruženja, pokuša uvjeriti da je privatna tužilja: bez ličnog i profesionalnog morala i digniteta, da je sklona iznošenju neistina, da je nestručan i pristrasan profesor koji nije posvećen svojoj profesiji i studentima, jer se nije udostojila da napiše makar jedan udžbenik, da je osoba kojoj prioritet u životu predstavlja zadovoljenje ličnih interesa, pri čemu ne bira sredstva da te interese i ostvari...,”, navodi se između ostalog u tužbi koju potpisuje njen zastupnik advokat Vesna Raičević.

Delević: Hvala na praktičnom dijelu nastave

Ona ističe da je kleveta Delevićke mogla naškoditi časti i ugledu i na privatnom i na profesionalnom planu, a “svakako je izazvala teške duševne bolove” koje su pretrpjeli ona i njena djeca, kao i zdravstvene probleme.

“Privatna tužilja nikakvo aktivno, niti pasivno učešće vezano za te izbore nije imala, ali je njena “krivica”, po očiglednom mišljenju okrivljene, bila u tome što remećenje toka kolokvijuma od strane Nine Delević i drugih nije podržala i što je to okrivljena Delević očigledno doživjela kao ugrožavanje sopstvenih ambicija i interesa”, stoji u tužbi.

“Zahvaljujem profesorici Kadić jer do sada na fakultetu nijesam imala praktičan dio nastave, a ona mi je sada jedina omogućila da se time bavim”, kazala je Delević za “Vijesti”.

Profesorica Kadić je u telefonskom razgovoru kazala da je nema komentar.

Još jedna tužba u najavi?

Delević je 11. februara dostavila zahtjev za komisijsko polaganje obligacionog prava, koje predaje profesorica Snežana Miladinović, tvrdeći da je bila “neobjektivna”.

Profesorica Miladinović dostavila je dopis dekanu Ranku Mujoviću 14. februara, i u njemu, između ostalog, “zbog neistinitih navoda klevete u njenom zahtjevu” najavila da će podnijeti disciplinsku prijavu organima Univerziteta i nadležnim organima.

Profesorka Miladinović nije imala komentar ovim povodom, dok je Delević na pitanje kako je student došao do prepiske profesora i dekana odgovorila:

“Na isti način na koji je profesorka došla do mog prethodnog dopisa”.

Bonus video: