Odložen Međunarodni festival glumca, krive finansije

I prethodnih godina su postojala razmišljanja da se Međunarodni festival glumca održava u drugoj polovini maja prije svega iz razloga što je početak kalendarske godine uvijek praćen najnepovoljnijim finansijskim situacijama
0 komentar(a)
Nikšić, Foto: Arhiva Vijesti
Nikšić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 16.02.2011. 12:28h

Ovogodišnji Međunarodni festival glumca, deseti po redu, umjesto u februaru biće održan u maju. Razloga za njegovo odlaganje ima nekoliko, ali prema riječima direktora Nikšićkog pozorišta Zorana Bulajića, glavni je finansijske prirode.

„I prethodnih godina su postojala razmišljanja da se Međunarodni festival glumca održava u drugoj polovini maja prije svega iz razloga što je početak kalendarske godine uvijek praćen najnepovoljnijim finansijskim situacijama a takođe i vremenski klimatski uslovi u zimskom periodu su otežavali njegovo održavanje“ kazao je Bulajić.

Učesnici nemaju gdje

Dodatni razlog je, prema njegovim riječima, i neadekvatan smještaj učesnika.

„U Nikšiću ima samo jedan hotel većeg kapaciteta, a to je hotel „Onogošt“, a zbog nefunkcionisanja sistema zagrijavanja ove godine bi skoro bilo nemoguće obezbjediti elementarne uslove za boravak učesnika festivala. Poseban razlog za odlaganja jeste i mogućnost konkurisanja projekta festivala na konkrurs za sufinansiranje kulturno-umjetničkog stvaralaštva kod Ministarstva kulture. Prethodnih godina festival bi bio realizovan u februaru a u martu bi uslijedio konkurs. Uvijek je bila prisutna dilema za koji festival konkurisati – da li za već realizovani ili za naredni“ objasnio je Bulajić.

Festival zakazan za 21. maj

Festival će od ove godine počinjati 21. maja i trajaće prema standardnoj festivalskoj koncepciji sedam dana.

Nikšićko pozorište obilježilo 127 godina postojanja ali zbog finansijske situacije nijesu bili u mogućnosti da taj datum obilježe na adekvatan način.

„Ove godine nijesmo bili u mogućnosti obilježiti dan pozorišta. Jedino je ovaj dan propratila odluka žirija o dodjeli nagrade „Veljko Mandić“ glumici Dragici Tomas a nagrada će joj uručena na otvaranju festivala“ kazao je Bulajić.

Bonus video: