OSLOBOĐEN

Kontadoru ukinuta suspenzija

Pravda je zadovoljena, a mi nemamo pritužbi na takvu odluku saveza - rekao je pravni zastupnik bicikliste
0 komentar(a)
Alberto Kontador, Foto: REUTERS
Alberto Kontador, Foto: REUTERS
Ažurirano: 27.03.2019. 11:34h

Alberto Kontador oslobođen je optužbi da je uzimao doping tokom prošlogodišnje "Tur de Fransa", koji je osvajao tri puta (2007, 2009, 2010), nakon što je Biciklistički savez Španije (RFEC) prihvatio njegovu žalbi i ukinuo mu jednogodišnju zabranu nastupa, kojom ga je kaznio prije dvadesetak dana.

Kontador je suspendovan krajem avgusta prošle godine nakon što je objavljeno da je u jednom od njegovih uzoraka krvi uzetih tokom prošlogodišnjeg "Tur de Fransa" pronađena nedozvoljena količina zabranjene supstance klenbuterola. Zbog tog nalaza njemu prijeti oduzimanje te titule.

 - Dobili smo potvrdu da je istraga odbačena i da se Alberto može vratiti trkama. Pravda je zadovoljena, a mi nemamo pritužbi na takvu odluku saveza. Nadamo se da se ni Međunarodni biciklistički savez neće žaliti - rekao je Endi Ramos, pravni zastupnik Kontadora.

Kontadorov slučaj sada je u nadležnosti Međunarodnog biciklističkog saveza i Svjetske antidoping agencije koji će ga proučiti i u roku od mjesec dana odlučiti hoće li se žaliti Međunarodnom sportskom sudu na odluku RFEC-a.

Španski biciklista vratiće se trkama već sutra kada počinje utrka "Volta Algarve" na kojoj je pobijedio 2009. i 2010. godine. Ujedno, biće to njegov prvi nastup za novu ekipu Saxo Bank.

- Ovih nekoliko mjeseci bili su stresni za mene i porodicu. Nadam se da sam ovim dokazao svima da nikada nisam varao i namjerno uzimao steroide - rekao je Kontador za zvanični sajt svog kluba.