SELEKTOR ODBOJKAŠA

Joksimović: Imam puno motiva da se dokažem

Moj prevashodni je cilj da kroz mlađe kategorije probamo da dođemo do kvaliteta i u perspektivi do momaka koji će na pravi način reprezentovati crnogorsku odbojku u Evropi i šire.
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.02.2011. 13:42h

Moj povratak u crnogorsku odbojku doživljavam kao veliku privilegiju. Imam puno motiva da se dokažem svojim radom i pravim odnosom prema reprezentaciji. Jedva čekam prvo okupljanje reprezentacije – kazao je današnjoj zvaničnoj promociji Ivan Joksimović, novi selektor muške odbojkaške reprezentacije.

Joksimović će biti treći selektor Crne Gore, nakon Veselina Vukovića i Radovana Malovića. Odlukom predsjedništva OSCG, Joksimović je još 30. novembra prošle godine bio jedini kandidat za selektora, a nakon što je ispunio obavezu da dostavi plan i program rada, prije desetak dana je i zvanično izabran za novog selektora .

Predstavljajući novog selektora, generalni sekretar OSCG Slobodan Kovačević je kazao da je „ovo je prvi put da ćemo imati trenera koji će obavljati samo selektorsku funkciju“.

- Neće imati angažman u nekoj drugoj selekciji ili klubu, pa će biti maksimalno posvećen našoj reprezentaciji – kazao je Kovačević.

Sa Joksimovićem će biti potpisan dvogodišnji ugovor, a govoreći o svojim i ambicijama Saveza, novi selektor je obrazložio svoju strategiju i programa rada u narednom periodu, koju je i usvojilo predsjedništvo OSCG.

- Cilj je da u prvoj godini proširimo bazu, jer smo svjesni da muška odbojka nema veliku bazu i uporište kad su mlađe kategorije u pitanju. Moj prevashodni je cilj da kroz mlađe kategorije probamo da dođemo do kvaliteta i u perspektivi do momaka koji će na pravi način reprezentovati crnogorsku odbojku u Evropi i šire. U drugoj godini pratićemo razvoj i napredak svih kandidata, i raditi na progresu njihovog igračkog razvoja. U mom programu, a takva je i strategija, stoji da u trećoj godini kroz Mediteranske igre, Univerzijadu i neke kvalifikacije za Evropsko prvenstvo pokušamo da napravimo rezultat vrijedan pažnje, koji bi nas postavio na odbojkašku mapu Evrope u gornjem dijelu uspješnih evropskih reprezentacija – ističe Joksimović.

Prvo okupljanje sredinom aprila

Prvo okupljanje reprezentacije je sredinom aprila, kada će naša reprezentacija u Španiji odigrati kontrolne utakmice sa selekcijom Katalonije, koje će biti uvod za Igre malih zemalja u Lihtenštajnu, krajem maja.

- U ovoj godini neće biti jačih utakmica i obaveza, što nam i odgovara, jer nam je cilj da provjerimo sve potencijalne kandidate, koji će sigurno biti testirani na najvećem mogućem nivou, kao što to rade sve najbolje reprezentacije Evrope i svijeta. Kvalifikacije za EP i Olimpijadu su u maju iduće godine, što znači da imamo više od godinu dana da napravimo dobru selekciju, i ispratimo na valjan način, kako bismo došli do idelne pozicije za reprezentativnu odbojku, a i nadam se klupsku.

Novi selektor ističe da mu obaveza neće biti samo rad u reprezentaciji, već da će biti maksimalno posvećen svim obavezama u Savezu, uz želju da pokuša da unaprijedi „kompletnu crnogorsku odbojku“.

- Biću na raspolaganju svim crnogorskim klubovima, uz akcenat na klubovima u Pljevljima, Bijelom Polju, Nikšiću, Baru...Svojim radom su se odavno izdvojili Budvanska rivijera, Budućnost, u posljednje vrijeme i Studentski centar, koji je u radu sa mlađim kategorijama na mene ostavio jak utisak i prijatno me iznenadio. Prije desetak danas sam gledao jedan kadetski turnir, gdje su oni bili pobjednici, i tu sam vidio izuzetno perspektivnu ekipu koja u ovom momentu ima nekoliko interesantnih dječaka, koji će, po meni, veoma brzo biti potencijalni kandidati za nacionalni dres – zaključio je Joksimović.

Nema otpisanih, ali ćemo podmladiti reprezentaciju

Na pitanje da li će i u njegovom izboru selekcije biti igrača koji nijesu rođeni u Crnoj Gori, kao što je do sada bio slučaj, odnosno da li i koje igrače neće pozivati sa prethodnih akcija, selektor Ivanović je imao jasan stav?

- U glavi ima širi spisak potencijalnih kandidata, i mislim da će taj spisak biti objavljen za otprilike mjesec dana. Jer, još uvijek traju svi nacionalni šampionati, a ja sam u stalnom kontaktu sa kandidatima za reprezentaciju, i pratim njihove igre. Ono što je sigurno jeste da ćemo podmladiti reprezentaciju sa momcima sa naših prostora. Po meni svi su oni kandidati, niko nije otpisan. Iz prostog razloga što nam prva godina mog mandata i prva akcija daju za pravo da možemo da napravimo pravu selekciju od potencijalnih kandidata. Što se starijih igrača tiče, znamo koji su njihovi dometi i limiti. Želja mi je da afirmišemo jednu generaciju koja je predvodnik dobrih rezultata u Crnoj Gori, a to je generacija koja je u juniorskoj konkurenciji osvojila zlatnu medalju na Balkanijadi 2008. godine u Danilovgradu. Smatram da u toj generaciji ima nekoliko jako interesantnih momaka, koji zaslužuju šansu, i vjerujem da mogu da odgovore nekim zadacima koji će biti postavljeni pred njima – kaže Joksimović.

Želja mi je da naše klubove pojačavamo domaćim igračima

Na pitanje da prokomentariše koji je glavni problem u slabom stanju crnogorske muške odbojke, Joksimović je istakao slab rad sa mlađim kategorijama i malu bazu.

- U našoj ligi imamo samo šest klubova. Treba raširiti tu bazu, i to je neki moj lični prioritet. Jednostavno želim da svu energiju posvetim klubovima kako oni bi digli nivo rada sa mlađim kategorijama, i u dogledno vrijeme došli u situaciju da pojačamo sve klubove sa domaćim igračima. Mišljenja sam da uz jedan kvalitetan rad, koji smatram da imamo u muškoj odbojci, možemo da prevaziđemo trenutni problem i nedostatak kvaliteta u crnogorskoj odbojci – kazao je Joksimović.

Galerija

Preporučujemo za Vas