Dragica Tomas dobitnica nagrade „Veljko Mandić“

Dragicu Tomas smatraju jednom od najzaslužnijih dramskih umjetnica u poslijeratnom crnogorskom teatru.
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.02.2011. 15:03h

Dragica Tomas, prvakinja i doživotni počasni član Crnogorskog narodnog pozorišta, dobitnica je nagrade „Veljko Mandić“. To je jednoglasno odlučio žiri u sastavu Simo Trebješanin, dramski umjetnik i predsjednik žirija, Tanja Perišić, član Savjeta Nikšićkog pozorišta i Sreten Perović, akademik i teatrolog.

Dragica Tomas je s uspjehom tumačila brojne likove iz crnogorske, južnoslovenske i svjetske dramske literature koje su joj donijele najveća nacionalna i ondašnja jugoslovenska priznanja i veoma pozitivne ocjene pozorišnih kritičara.

Smatraju je jednom od najzaslužnijih dramskih umjetnica u poslijeratnom crnogorskom teatru.

Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja među kojima su dvije nagrade Sterijinog pozorja, od kojih je jedna za životno djelo, Trinaestojulska nagrada, nagrada grada Kotora, nagrada za životno djelo Udruženja dramskih umjetnika Crne Gore, kao i skorašnje priznanje Zaslužni kulturni stvaralac kojim je odlikovana od države Crne Gore.

Nagradu „Veljko Mandić“ do sada su dobili glumac Dragomir Malović, pozorišni reditelji Branislav Mićunović, Blagota Eraković i Goran Bulajić, i dramska umjetnica Mira Stupica.

Bonus video: