TRAGEDIJA NA MORU

Potraga za pomorcima traje, lučka služba vjeruje da je kasno

Marković je električar i jedini član posade iz Crne Gore. U nesreći je nestao još jedan pomorac iz Gruzije.
113 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.02.2011. 11:27h

Pomorac iz Kotora Nikola Marković (35) nestao u nedjelju kada se turski teretni brod "Bešiktaš" nasukao u oluji u bliznini ruske luke Soči na Crnom moru, saznaju "Vijesti".

Marković je električar i jedini član posade iz Crne Gore. U nesreći je nestao još jedan pomorac iz Gruzije.

Deset mornara iz Turske, Gruzije i Azerbejdžana su spašeni, prenosi Radio Kotor pozivajući se na seanews.com.

"Od 12 ljudi dvojica je nestalo. Vjerovatno su poginuli", saopštio je portparol lučke službe.

Brod, koji je od 2004. do 2006. plovio pod zastavom SRJ, a od 2006. do 2009. pod crnogorskom, bio je u menadžmentu kompanije Nimont Bar u periodu od septembra 2005. godine do jula 2010. godine.

Od jula 2010. je u menadžmentu turske kompanije UMAR DENIZCILIK VE.

Imamo informaciju da i danas tragaju za njima u širem dijelu van luke ali još uvijek nema nikakvih rezultata, kaže vlasnik "Nimonta"

Direktor "Nimonta" Ljubomir Kočović kazao je "Vijestima" da su u nedelju popodne dobili obavijest da ne mogu naći familiju Markovića jer nijesu imali njegove podatke.

Marković je plovio na "Bešiktašu" i ranije,a novi vlasnici su ga anagžovali da plovi i dalje.

"Brod koji je bio pod teretom zadesilo je jako nevrijeme na sidrištu luke Soči na Crnom moru, i oko šest sati ujutru valovi visine oko pet, šest metara prepolovili su brod . Prednji dio broda je potonuo, a krmeni dio sa nadgrađem je plutao i nasukao se na obalu", rekao je Kočović.

"U tom momentu Marković i drugi oficir iz Gruzije su skočili u more, dok je ostali dio posade spašen od strane obalne službe luke Soči. Istoga dana i pored otežanih uslova njihove spasilačke službe su krenule u potragu do kasno uveče, kada je lučki kapetan prekinuo zbog iuzuetno lošeg vremena i slabe vidljiosti. Potraga je nastavljena juče tokom cijelog dana, ali nažalost bezuspješno. Imamo informaciju da i danas tragaju za njima u širem dijelu van luke ali još uvijek nema nikakvih rezultata."

Kočović je rekao da su obavijestili ministarstvo inostranih poslova, lučku kapetaniju, lučku upravu, upravu pomorske sigurnosti i ostale državne insitucije, te da imaju kontakt sa agentom u luci Soči i brodovlasnikom,kapetanom broda.

I prema informacijama sa sajta seanews.com, brod je prepolovljen.

Pramčani dio je potopljen, a krmeni sa nadgrađem je završio na obali.

Galerija

Preporučujemo za Vas