22. februara završne riječi u slučaju deportacije

Završene riječi u sudskom predmetu Deportacije Muslimana i Srba 1992. godine odložene su za 22.februar, jer su advokati odbane tražili vrijeme dase pripreme.
66 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.02.2011. 09:29h

Glavni pretres u sudskom predmetu Deportacije Muslimana i Srba 1992. godine odložene su za 22.februar, jer su advokati odbane tražili vrijeme da pripreme završnu riječ.

Tužilac Lidija Vukićević, zamjenica Specijalnog tužioca, izmijenila je činjenični opis optužbe protiv osumnjičenih.

Novina u današnjoj izmijenjenoj optužnici u odnosu na raniju je to što je tužilac sada naveo da je protivpravno preseljenje građana BIH iz Crne Gore učinjeno u događaju “koji nije imao karakter međunarodnog sukoba”.

Zbog toga su iz optužnice izbrisane riječi koji se tiču člana 5. Evorpske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda izmijenjene u skladu sa protokolom br. 11.

Osim toga, u optužnici je smanjen broj oštećenih lica.

Prema optužnici Lidije Vukčević, zamjenice specijalog tužioca, Boško M. Bojović, Milisav-Mića M. Marković, Radoje B. Radunović, Duško D. Bakrač, Božidar J. Stojović zvani Božo, Milorad M. Ivanović, Milorad D. Šljivančanin, Branko-Banjo I. Bujić i Sreten Lj. Glenđža, izvršili su krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142 stav 1 Krivičnog zakona Savezne Republike Jugoslavije.

U istražnom zatvoru u Spužu nalaze se Stojović, Šljivančanin, Bujić i Glendža, i njima je u toku suđenje u Višem sudu u Podgorici, dok se ostalima sudi u odsustvu. U ekstradicionom pritvoru u Beogradu od 29. oktobra 2010., nalaze se Bojović, Ivanović, Radunović i Marković, dok je jedino Duško Bakrač na slobodi i još nije uhapšen.

Bonus video: