DERMATOLOGIJA

Kada nokti ukazuju na bolest

Listanje nokata prati kožno oboljenje psorijaza, mikoza - gljivično oboljene koje izaziva candida.
283 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.02.2011. 11:15h

I najmanja promjena boje, debljine, kvaliteta, sastava rožnate tvorevine na noktima šaka i stopala može rano da upozori da postoji skriveni zdravstveni problem.

Najčešće se mogu uočiti lomljenje , listanje, neravna površina, pruge, rupice, bijele i žute fleke, itd.

Iako nokti mogu biti prirodno krti i lako lomljivi, nagla pojava ovog problema ukazuje da se nešto dešava.

Kao najčešći uzrok lomljenja nokatne ploče je nedostatak gvožđa.

Ukoliko se nalazom krvi utvrdi ovaj nedostatak , neophodno je dodatno uzimanje ovog minerala. Kao dodatna preventiva preporučuje se što manje kvašenja vodom , skraćivanje nokata isključivo kartonskom turpijom i odgovarajuća krema za jačanje nokatne ploče.

Listanje nokata prati kožno oboljenje psorijaza, mikoza - gljivično oboljene koje izaziva candida.

Bez obzira na uzrok listanja, nokat treba skratiti do granice listanja, izbjegavati vlagu, a ruke,što je moguće više držati na suvom. Mikoze se liječe antigljivičnim ljekovima , a psorijaza kortikosteroidnim preparatima.

Neravna površina nokta, kada nokat izgleda talasasto ili sa rupicama, često nas upozorava da se radi o psorijazi ili o ekcemu (majasil).

Žuto-smeđe naslage ili pukotine koje se javljaju obično u uglovima ali i na slobodnoj površini nokatnih ploča govore da se radi o gljivičnoj infekciji candidom. Ovakva slika se često srijeće kod osoba koje rade sa vodom (u kuhinji , na farmi), kod onih koje ne koriste zaštitne rukavice pri radu. Ukoliko ovakva infekcija traje dugo, obavezno se javiti dermatologu koji će ordinirati opštu i lokalnu terapiju.

U velikoj želji da se nokti što bolje očiste ili isturpijaju, može doći i do povrede zanoktice i tkiva oko nokatne ploče.

Tada je dovoljno da tokom obavljanja kućnih poslova ruke dođu u dodir sa prljavom vodom: dolazi do unosa bakterija ili gljiva pod nokat. Rezultat je infekcija , crvenilo, otok, bol, gnoj, ali i alergijaska reakcija.

Da bi se krenulo u liječenje ovakvog problema prvo treba uraditi bris nokatne ploče I, u zavisnosti od rezultata, preduzeti odgovarajuću terapiju.

Autorka je dr dermatologije