Ubović prevozio ukradenu robu kombijem

Jedan od sagovornika “Vijesti” iz istrage kazao je da Ubović izgleda nije bio zaustavljan na graničnim prelazima.
725 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 15.02.2011. 09:14h

Godinama, pa čak i decenijama Crnogorci i Crnogorke nose “titulu” najbolje odjevenih u regionu - skupocjeni komadi firmirane garderobe, naočare, satovi i parfemi nezaobilazni su detalji njihove svakodnevice.

Život u trendu, međutim, i nije toliko skup kao što se čini, ukoliko se u obzir uzme da u Podgorici, Cetinju, Nikšiću i još nekoliko gradova postoje takozvani “šaneri”, odnosno trgovci ukradenom garderobom, uglavnom iz Italije, koja se kod njih može naće u višestruko jeftinijem iznosu u odnosu na legalnu prodaju.

Do ukradene garderobe veoma je lako doći, jer novinske marketing strane vrve od oglasa sa takvim ponudama.

Do brojeva telefona i adresa poznatih gradskih šanera, koji u privatnim stanovima i magacinima drže izložene najnovije modele poznatih svjetskih brendova, i na druge načine lako dolaze svi koji traže “krpice sa potpisom”.

Do njih dopiru i službenici policije, ali ne u ulozi koju im je zakon namijenio, već samo kao kupci ili, pak, na neke druge načine.

Godinama unazad crnogorska javnost nije čula ni za jednu veću akciju zapljene firmirane garderobe, satova, naočara, parfema...

Njih uostalom koriste i političari, državnici, novinari, pjevači...

Ubović kombije prevozio plijen

Kako se takva roba švercuje iz Italije u Crnu Goru najbolje ilustruje najnoviji primjer hapšenja četiri crnogorska i jednog srpskog državljanina - Srđana Ubovića (45), Željka Đinovića (24), Nenada Ljumovića (29), Marka Jankovića (27), kao i Antona Đonovića (40), kojima je policija ušla u trag u novembru 2010, kada su pokušali da opljačkaju prodavnicu sportske opreme "Džoli sport" u blizini Milana.

Iz policije grada Verbania, objasnili su za "Vijesti" kako je grupa razbojnika neposredno pred svaku pljačku krala po automobil, i kako je to uvijek bilo vozilo marke “nisan mikra”

Kao vođu ove organizovane kriminalne grupe policija grada Verbania, u kojem je uhapšena ova grupa, označila je Srđana Ubovića, za kojeg se vjeruje da je ukradeni plijen kombijem sam prevozio u Crnu Goru.

Takvu informaciju “Vijesti” su dobile iz policije grada Verbania, koja rukovodi istragom. Ubović je navodno lično prevozio robu neposredno nakon krađe, ili dan- dva kasnije, tako da ukradeni plijen nije skladišten na duže vrijeme u Italiji.

Italijanska policija zasada nema nikakvih indikacija o saradnji sa graničnim policijama, “koju bi svakako bilo teže uspostaviti sa italijanske strane, nego sa crnogorske”.

Ima i prodavnice u Crnoj Gori

Jedan od sagovornika “Vijesti” iz istrage kazao je da je obim prenošene gardrobe svakako bio veliki, te da ga nije bilo teško primijetiti, ali da Ubović ipak izgleda nije bio zaustavljan na graničnim prelazima.

Na pitanje "Vijesti" da li italijanska policija ima informacije o načinu na koji je ukradena roba prodavana u Crnoj Gori, izvor iz policije Verbania, rekao je:

"Koliko je nama poznato, Ubović lično ima prodavnice u Crnoj Gori", dodavši kako oni o tome nemaju detaljnije informacije, s obzirom na to da nijesu bili u Crnoj Gori.

Uhapšeni ostaju u pritvoru do daljeg, a datum početka suđenja neće se znati sve dok se ne završi istraga, koja je još uvijek u toku, saopšteno je "Vijestima" iz policije grada Verbania.

"Moramo još da razotkrijemo ostale pljačke", rekao je izvor iz tamošnje policije, objašnjavajući da se istražiuje još nekoliko krađa po sličnom principu kao i 8 krađa za koje se već tereti petočlana grupa. Međutim, zasada nije još sigurno da li su i za ostale slične pljačke odgovorni isti počinioci ili neko drugi.

Iz policije grada Verbania, objasnili su za "Vijesti" kako je grupa razbojnika neposredno pred svaku pljačku krala po automobil, i kako je to uvijek bilo vozilo marke “nisan mikra”.

Dan-dva prije krađe, razbojnici bi ukrali po jedno vozilo “nisan mikra”, koje bi koristili u pljačkaškoj akciji. Iz italijanske policije prokomentarisali su kako je ova praksa bila "fiksacija" razbojnika, bez nekog praktičnog razloga zbog kojeg bi krali uvijek istu marku automobila.

Bonus video: