Najveći problem balkanskih zemalja – korupcija

U mnogim zemljama regiona, pod istragom su se našli mnogi slučajevi korupcije, ali to je još čeprkanje po površini, ocjenjuju analitičari.
73 pregleda 0 komentar(a)
hapšenje, Foto: Savo Prelević
hapšenje, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.02.2011. 13:14h

Najnovija hapšenja u Rumuniji, Makedoniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj, kao i ostavke u vladi u Albaniji potvrđuju da su balkanske zemlje još umiješane u korupciju i organizovanom kriminalu, čak i one koje su ušle u EU.

"U većini balkanskih zemalja- zbog veoma prisutnog nepotizma i niskog stepena nezavisnosti sudstva- neko treba da bude hrabar sudija da bi osudio važnu osobu. A da bi neko bio osuđen, treba da je lud ili da je izgubio podršku svojih političkih zaštitnika", kaže prof. Petrus van Dujne, stručnjak za temu korupcije na holandskom univerzitetu u Tilburgu, prenosi Rojters.

U mnogim zemljama regiona, pod istragom su se našli mnogi slučajevi korupcije, ali to je još čeprkanje po površini, ocjenjuju analitičari.

Broj osuđenih lica je nedopustivo mali, pogotovo kada se radi o "krupnim ribama", iako je korupcija, to niko ne spori, kao hobotnica pustila pipke u mnogim strukturama društva, sve do samog vrha. Na sudskom udaru su dosad po pravilu bili samo činovnici koji su nekome ilegalno izdali dozvolu za izgradnju kuće, profesori koji su prodavali ispite, carinici koji propuštaju robu bez dažbina.

RUMUNIJA - U Rumuniji se posljednjih dana u toku masovna hapšenja carinika i policajaca na graničnim prelazima prema Srbiji i Ukrajini. U zatvoru se dosad našlo skoro sto lica, zbog umješanosti u šverc cigareta. Premijer Emil Bok je smijenio šefa nacionalne carinske službe pošto se sumnja da je primao mito.

U novembarskom izveštaju Evropske komisije Rumunija i Bugarska su upozorene da još nisu dovoljno učinile u borbi protiv korupcije. Zbog toga dvije zemlje sada najvjerovatnije neće biti primljene u šengensku zonu iako su članice EU od 2007.godine.

ALBANIJA -U Tirani je nedavno podnio ostavku potpredsjednik vlade Iljir Meta, pošto se na jednom TV snimku vidi kako pokušava da namjesti posao uz proviziju od 700.000 eura. To je bio povod za masovne demonstracije opozicije koja traži ostavku vlade. Premijer Salji Beriša odbacuje te optužbe i na protestu 21. januara snage bezbjednosti su u Tirani ubile četiri demonstranta, dok je više ranjeno.

CRNA GORA -Posle ostavke premijera Mila Đukanovića, koji je ranije u Italiji ispitivan zbog navodnog šverca cigareta, u pritvoru se u Budvi našlo devet lica među kojima i brat doskorašnjeg potpredsjednika vlade Svetozara Marovića. U opozicionim partija se nadaju da je to samo početak. U međuvremenu, Đukanović je najavio da će podnijeti tužbu protiv italijanskog tužioca.

HRVATSKA -Bivši premijer Ivo Sanader nalazi se u pritvoru u Austriji pošto je osumnjičen da je dok je bio na čelu vlade zloupotrebljivao položaj i tako navodno stekao ogromno bogatstvo.

MAKEDONIJA - U Skoplju je nedavno pritvoren kontroverzni medijski biznismen Velija Ramkovski, vlasnik TV stanice A 1, kao i nekoliko listova. On je, zajedno sa 13 saradnika, osumnjičen da je izbjegavao da plaća porez i da je "prao“ novac sumnjivog porijekla.

Korupcija je pustila duboke korijene i u drugim balkanskim zemljama. Prema poslednjem izveštaju “Transparensi internešenel”, BiH je po stepenu korupcije najlošije plasirana - na 91. mjestu u svijetu, Albanija na 87. mjestu, Srbija dijeli 78. mjesto sa nekoliko država, Crna Gora i Rumunija su na 69. poziciji, Hrvatska i Makedonija na 62.mjestu dok je Bugarska odmah iza njih.

U Evropskoj uniji će se, posle nepovoljnog iskustva sa balkanskim zemljama, kako se nagoveštava, to pitanje još više zaoštriti. Odlučna -a ne kao dosad deklarativna borba protiv korupcije- biće preduslov za sticanje statusa kandidata odnosno za ulazak u Uniju.

Bonus video: