Iz Egipatskog muzeja ukradena statua Tutankamona

Nestala je i statua faraona Ehnatona, statua kraljice Nefertiti, poprsje princeze iz Amarne, manji kip pisara iz Amarne.
104 pregleda 0 komentar(a)
Tutankamon, Foto: RIA Novosti
Tutankamon, Foto: RIA Novosti
Ažurirano: 13.02.2011. 14:20h

Demonstracije u Kairu lopovi su iskoristili da iz Egipatskog muzeja ukradu 18 predmeta velike umjetničke, istorijske i arheološke vrijednosti među kojima i statuu faraona Tutankamona, saopštio je ministar kulture i glavni arheolog Zahi Havas.

Među ukradenim predmetima je statua Tutankamona od pozlaćenog drveta iz razdoblja 18. dinastije i njegova bista.

Kako prenosi "Sky News" nestala je i statua faraona Ehnatona, statua kraljice Nefertiti, poprsje princeze iz Amarne, manji kip pisara iz Amarne, 11 manjih statua koje su se nalazile u sarkofagu Juje, moćnoga dvoranina iz 18. dinastije

Tokom pljačke oštećeno je i 70 eksponata, koje su lopovi pokušali da odnesu.

Prema riječima Havasa krađa je otkrivena tokom pregleda muzejskih prostorija, a pretpostavlja se da su predmeti odneseni 28. januara, kada su kradljivci iskoristili velike proteste na trgu Tahrir u centru Kaira.

U Egipatskom muzeju, koji je 1858. godine osnovao francuski egiptolog Ogist Marijet, čuva se najveća kolekcija drevnih egipatskih antikviteta na svijetu. Muzej ima preko 136.000 izloženih eksponata, i na stotine hiljada drugih u podzemnim skladištima.

Najvredniji eksponat u muzeju je Tutankamonova posmrtna maska.

Bonus video: