Uhapšena 4 crnogorska državljanina zbog krađa u Italiji

Crnogorci Željko Dinović (24), Nenad Ljumović (29), Marko Janković (27), Srdjan Ubović (45), kao i Srbijanac Anton Donović (40) terete se za krađe butika, modnih i sportskih radnji
692 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.02.2011. 16:40h

Četiri crnogorska i jedan srpski državljanin uhapšeni su pod optužbom da su u posljednjih nekoliko mjeseci počinili najmanje 8 krađa u više gradova Sjeverne Italije.

Crnogorci Željko Dinović (24), Nenad Ljumović (29), Marko Janković (27), Srdjan Ubović (45), kao i Srbijanac Anton Donović (40) terete se za kradje butika, modnih i sportskih radnji, prodavnica naočara.

Policija im je počela ulaziti u trag nakon što su u novembru 2010. pokušali da opljačkaju prodavnicu sportske opreme Džoli Sport u blizini Milana, a istraga je kulminirala sredinom ove sedmice, hapšenjima Dinovića, Ljumovića, Jankovića, i Donovića, koji su tada upravo bili opljačkali parfimeriju u gradiću Traversotolo u blizini Parme.

Peti član, za kojeg vođe istrage smatraju da je vođa razbojničke grupe, Srđan Ubović (44), uhapšen je nešto ranije u Firenci, dok je posjećivao poznati modni sajam Pitti Uomo. Za Ubovića se smatra da je koordinisao kriminalnu bandu i sa crnogorske strane.

Grupa razbojnika djelovala je kod svake krađe po istom principu: ukradenom Nissan Microm približavali su se radnji, gdje bi najkrupniji medju njima, Željko Dinović, sa nekoliko udaraca macom razbijao izlog. Zatim bi u par minuta potrpali u torbe samo najvrjednije artikle, i pobjegli.

Gazeta di Parma prenosi da je prema procjenama policije ukupni plijen pljačkaša vrijedio barem oko 500 hiljada eura, te da se oni terete za najmanje 8 pljački.

Istraga navodi da su razbojnici ukradeni plijen slali u Crnu Goru gdje je ista preprodavana. Pretpostavlja se da je roba slata ekspresnom poštom te da kuriri nisu bili svjesni da se radi o pošiljkama ukradene robe, prenosi informativni portal Verbania News.

Grupa razbojnika djelovala je kod svake krađe po istom principu: ukradenom Nissan Microm približavali su se radnji, gdje bi najkrupniji medju njima, Željko Dinović, sa nekoliko udaraca macom razbijao izlog. Zatim bi u par minuta potrpali u torbe samo najvrjednije artikle, i pobjegli.

Razbojnici su djelovali profesionalno: proučavali su lokale sedmicama ranije, zatim sprovodili "blic pljačke" iznoseći plijen za svega nekoliko minuta, a i nisu kontaktirali medjusobno telefonom tokom akcije. Ipak, ovo nije spriječilo policiju da im udje u trag, a otkriveni su prije svega zahvaljujući snimcima video nadzora. Naime, razbojnici su u više navrata "uhvaćeni" u akciji na kamerama.

Sva petorica bila su nastanjena u okolini Milana, u stanovima koje su iznajmili služeći se lažnim dokumentima, a nijedan od njih nije imao dozvolu za boravak u Italiji.

Od uhapšenih, jedino je Crnogorac Nenad Ljumović (28) od ranije bio poznat italijanskoj policiji. Ljumović od ranije nosi nadimak "čudesni" iz razloga što je uspio da preživi nakon što ga je vlasnik jedne od prodavnica koju je pljačkao "izrešetao" mecima, navodi Verbania News.

Razbojnici su djelovali profesionalno: proučavali su lokale sedmicama ranije, zatim sprovodili "blic pljačke" iznoseći plijen za svega nekoliko minuta, a i nisu kontaktirali medjusobno telefonom tokom akcije.

Osim Ubovića koji se trenutno nalazi u zatvoru u Firenci, ostala četvorica smještena su u zatvoru San Vitore u Milanu.

Italijanska policija trenutno istražuje da li se još neke pljačke mogu dovesti u vezu sa petočlanom bandom.

Galerija

Bonus video: