Ćalović nije oklevetala Željezaru

Sudija Osnovnig suda Goran Đuković izrekao je sinoć oslobađajuću presudu Ćalovićevoj, pozivajući se na standarde Evropskog suda za ljudska prava.
53 pregleda 0 komentar(a)
MANS, Foto: Luka Zeković
MANS, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.02.2011. 21:14h

Direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora Vanja Ćalović oslobođena je optužbi da je oklevetala nikšićku “Željezaru” javno govoreći o njenom sumnjivom poslovanju, čime joj je navodno narušila ugled i ugrozila poslovanje.

Sudija Osnovnig suda Goran Đuković izrekao je sinoć oslobađajuću presudu Ćalovićevoj, pozivajući se na standarde Evropskog suda za ljudska prava i na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i navodeći da je Ćalović iznijela vrjednosne sudove čija se istina ne može utvrđivati.

On je kazao i da je tolerisanje stavova pojedinca značajna komponenta političkog društva. Kako je obrazložio sudija Đuković, od državnih organa se ne može tražiti da svaki put reaguju, te da oni imaju samo mogućnost ali ne i obavezu da sprovedu sankciju.

Montenegro spešiliti stils (MNSS B.V.), kao većinski vlasnik nikšićke Željezare, tužio je Ćalović za klevetu zbog izjave na konferenciji za štampu krajem marta 2010. godine, kada je kazala da ta kompaniju ima kćerku firmu u Holandiji, čije poslovanje nije obuhvaćeno revizorskim izvještajem o poslovanju nikšićke fabrike, zbog čega postoji sumnja da se preko nje izvlači novac iz Crne Gore ili da se on pere.

Odgovornost za izgovorenu riječ

Neposredno prije izricanja presude, prilikom davanja završnih riječi, zastupnik tužioca advokat Vlado Vuković kazao je da je Ćalović znala da su njeni navodi neistiniti i da je konferencija organizovana s ciljem narušavanja ugleda i poslovanja kompanije.

“Htjela je da na jedan senzacionalistički način, navodnim otkrivanjem velikih finansijskih malverzacija na međunarodnom nivou, naškodi ugledu privatnog tužioca i nanese nemjerljivo štetne posledice. To što ona nije tužilac, policajac, niti poreski inspektor da prikuplja dokaze ne daje joj za pravo da iznosi neistinite tvrdnje”, kazao je Nikolić.

On je dodao da pozivanje na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i neograničeno iznošenje mišljenja nije neograničeno pravo i pretpostavlja odgovornost za javno izgovorenu riječ.

“Upravo bi Danijel Brol u ime Željezare trebalo da se izvini Vanji Ćalović i svim građanima zbog dugova prema njima i subvencija koje dobijaju”, uzvratio je branilac Ćalovićeve advokat Veselin Radulović.

Radulović, čija je završna riječ trajala preko dva sata, kazao je da bi tužioci morali dokazivati da imaju poslovni ugled koji im je navodno Ćalović narušila, za šta nijedan dokaz nije sproveden.

“Nikakvu štetu Vanja Ćalović nije im učinila. Po priznanju Brola prethodne tri godine poslovali su sa gubicima od preko 90 miliona eura, da su zahvaljujući garanciji Crne Gore opet dobili kredit za koji su strahovali da će im biti uskraćen zbog korišćenja prava na slobodu govora Ćalović. Razloge katastrofalnog poslovanja treba negdje drugo da traže a šteta koju čine građanima rezultat je upravo problema o kojima je ona govorila na pres konferenciji”, kazao je Radulović.

On je rekao i da kompanija nije uložila ni cent a da stalno dobija milionske kredite, da građani vraćaju kredite privatnih tužilaca i da duguju više miliona na ime poreza i doprinosa.

Advokati kompanije najavili su da će uložiti žalbu na oslobađajuću presudu.

Brol: Šta je of-šor kompanija

Član Odbora direktora Željezare Danijel Brol, iako ekonomista po struci, kaže da ne zna šta je of-šor kompanija.

On je na suđenju kazao da ne postoji definicija za taj naziv, te da pretpostavlja da je riječ o “prekookeanskim kompanijama”.

Sudija nije dozvolio Ćalović da ga pita, da li bi za njega ćerka kompanija Željezare bila of-šor, da se suđenje odvija u Americi.

Brol je objasnio da je ćerka kompanija osnovana u Holandiji po odluci Upravnog odbora, te da je korišćena za dvije do tri transakcije koje su urađene u toku krize likvidnosti u bankama tokom 2008. godine, a da je porez za pomenute transakcije plaćen.

On je prvo kazao da je kompanija uplatila sve poreze i doprinose. Na pitanje Ćalović da li je tačan izvještaj revizora u kojem stoji suprotno, on je odgovorio da se nada da jeste. Iako je kazao da nije javno govorio o spornoj stvari, kasnije se ipak sjetio da je poslao sa svog mejla saopštenje za medije povodom njenih tvrdnji, te da je i u jednoj TV emisiji govorio o tome.

Ćalović je u tome vidjela osnov za krivičnu prijavu jer “Brol ne govori istinu”.

“Tačno je da je ćerka kompanija osnovana na istoj adresi kao i 154 kompanije, kao i da je to adresa MNSS-BV iz Holandije, i da imaju isti broj telefona. Sve one nalaze se u okviru jedne kompanije “Private equity service”, koja opslužuje sve njih. Ne znam da li je Jan de Has direktor i druga 154 preduzeća”, kazao je Brol.

On je objasnio da je i ćerka kompanija Željezare “Novi čelik” u Nikšiću ideja “nekih od njih”, a da bi se povećala prodaja i smanjili troškovi, a da od one u Amsterdamu nema koristi, ali ni troška.

Bonus video: