Otvoren 61. Berlinale

Projekcijom filma "Čovjek zvani hrabrost" braće Džoela i Itana Koena večeras je otvoren 61. filmski festival u Berlinu.
138 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2011. 20:42h

Taj film, nominovan za Oskara u 10 kategorija, biće prikazan van takmičarske konkurencije. Glavne uloge tumače Džef Bridžiz, Hejli Stajnfeld, Met Dejmon i Džoš Brolin.Za glavnu nagradu festivala - Zlatni medved - takmičiće se 16 filmova među kojima su "Koriolan" koji je Rejf Fajns snimao u Srbiji i triler Dž. S. Čandora "Margin Call" u kojem igraju Demi Mur i dvostruki oskarovac Kevin Spejsi.Džoel i Itan Koen su poslednji put bili na Berlinalu 1998. kada je njihov film "Veliki Lebovski" bio pretendent na nagradu.

U njihovom novom ostvarenju "Čovjek zvani hrabrost" Bridžiz tumači ciničnog šerifa kojeg unajmljuje 14-godišnja djevojčica (Hejli Stajnfeld) u želji da se osveti ubici svog oca. Film je snimljen po romanu koji je Čarls Portis objavio 1968. godine.Itan Koen je novinarima rekao da se tokom snimanja nisu obazirali na raniju filmsku verziju priče u kojoj je igrao Džon Vejn. "Snimili smo film zato što smo bili oduševljeni romanom", rekao je Itan Koen.

"Bio sam zadovoljan što (braća Koen) nisu slijedila prethodni film zato što nisam želio da budem primoran da glumim Džona Vejna", rekao je Bridžiz.

Dobitnike nagrada filmskog festivala u Berlinu biraće žiri predvođen glumicom Izabelom Roselini. Proglašenje pobjednika zakazano je za 19. februar.

Jedna stolica u žiriju simbolično je danas ostavljena prazna, pošto je u članstvu tog tijela trebalo da bude i iranski reditelj Džafar Panahi, osudjen u Iranu na šest godina zatvora zbog aktivnosti usmjerenih protiv režima. Panahiju je uz to zabranjeno da narednih 20 godina snima filmove i napušta Iran.

Poziv Panahiju da bude gost Berlinala bio je "pokušaj da se zauzme veoma čvrst stav o odbrani slobode govora i slobode umjetnika", rekla je Izabela Roselini. Tokom festivala biće uprilipen omaž tom sineasti.

Galerija

Bonus video: