Nove prijetnje novinarki “Vijesti” Oliveri Lakić

Zbog užasne sadržine ,“Vijesti” neće objaviti detalje, ali su o svemu iste noći obaviješteni policija i tužilaštvo, koji su pokrenuli istragu o tom slučaju.
148 pregleda 0 komentar(a)
Fabrika duvana Mojkovac, Foto: Savo Prelević
Fabrika duvana Mojkovac, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.02.2011. 18:43h

Samo nekoliko sati nakon što je policija procijenila da, navodno, nije ugrožena bezbjednost novinarke “Vijesti” Olivere Lakić, preksinoć i juče tokom dana stigle su nove veoma teške prijetnje na njen i račun njene porodice.

Muškarac koji se predstavio kao Boško, sa izrazitim nikšićkim naglaskom, u srijedu uveče u 19.51 časova, pozvao je na mobilni telefon novinarku “Vijesti” Jasminu Muminović, a potom sasuo niz teških uvreda i prijetnji na raučun njene koleginice Lakić.

Zbog užasne sadržine poruka, koje su stigle sa inostranog broja +49-1577-59-18-492, “Vijesti” neće objaviti njene detalje, ali je o svemu iste noći obaviještena policija i tužilaštvo, koji su pokrenuli istragu o tom slučaju.

Juče u 15.56 na isti telefon novinarke Muminović stigla je i prijeteća SMS poruka, sa istog inostranog broja telefona, sa novom prijetećom sadržinom upućenom novinarki Lakić, koja je prije desetak dana počela da piše tekstove o švercu cigareta iz fabrike “Tara” u Mojkovcu, koji ide ka Srbiji, Kosovu i BiH..

Od ponedjeljka 31. januara ove godine kada je Lakić sa ekipom “Vijesti” pokušala da obavi razgovor sa vlasnicima u fabrici u Mojkovcu, ne prestaju da na razne načine stižu prijetnje.

O seriji prijetećih poruka i osjećaja ugroženosti, “Vijesti” su obavijestile Evropsku komisiju i američku ambasadu.

Pritisci pojačani od posjete Mojkovcu

Prošlog četvrtka, kada su Lakić i fotoreporter “Vijesti” Zoran Đurić bili u kući jedne porodice u blizini hangara braće Nikole i Aleksandra Mrkića u Donjoj Gorici, doživjeli su veoma ozbiljnu neprijatnost.

Radnik kompanije “Montenegro tobacco company” Slavko Musić je svojim automobilom blokirao izlaz ekipi “Vijesti” u dvorištu te porodice. Dvadesetak minuta automobil je bio ostavljen u dvorištu, nakon čega je Musić sa još trojicom muškaraca u crnom došao po “golf” i pomjerio ga.

Nakon prijave policiji redakcije “Vijesti” i porodice u čijem se dvorištu dogodio incident, osnovni državni tužilac Ljiljana Klikovac ocijenila je da je Musić pokušao da ugrozi bezbjednost novinarskoj ekipi i porodici, zbog čega je dva dana proveo u pritvoru PJ Podgorica. Prethodno je policija ocijenila da u Musićevom činu “nema deliktnih radnji”.

Radnik kompanije “Montenegro tobacco company” Slavko Musić je svojim automobilom blokirao izlaz ekipi “Vijesti” u dvorištu te porodice. Dvadesetak minuta automobil je bio ostavljen u dvorištu, nakon čega je Musić sa još trojicom muškaraca u crnom došao po “golf” i pomjerio ga

Na račun novinarke Lakić, mjesecima, od kako je počela da istražuje o švercu cigareta, na posredan, ali i vrlo direktan način stižu opomene i svojevrsne prijetnje da se okane toga.

Šta piše u procjeni policije

Nakon što se prošlog četvrtka 3. februara dogodio incident u blizini Mrkićevih magacina u Donjoj Gorici, glavni urednik lista Mihailo Jovović zatražio je od direktora policije Veselina Veljovića i ministra unutrašnjih poslova da naprave procjenu bezbjednosti Lakićeve, njene porodice i redakcije, i porodice u čijem dvorištu se dogodio incident sa Musićem.

Policija je narednog dana pozvala Lakićevu i Jovovića na razgovor, a potom je napravila procjenu, koja je glasila da su oni, ali i redakcija lista “bezbjedni”.

U odgovoru Uprave policije, koji je Jovoviću uručen prekjuče navodi se šta su Jovović i Lakić rekli u tom razgovoru, kao i da su obavještenja prikupljena i od vlasnice kuće i njene kćerke u Donjoj Gorici.

“Policijski službenici Ispostave kriminalističke policije su izvršili operativne provjere na terenu. To je, između ostalog, podrazumijevalo i provjere stanara ulaza u kojem stanuje Olivera Lakić.

Tokom tih aktivnosti, utvrđeno je da u tom ulazu ne stanuju lica za koja bi se moglo pretpostaviti da mogu ugroziti njenu bezbjednost. Za sve stanare je izvršena provjera kroz operativne i kaznene evidencije, kao i druge provjere na terenu”, navedeno je dopisu Uprave policije, koji je potpisao Veljovićev šef kabineta Petar Krstajić.

Drugih detalja o tome kako je policija procijenila da bezbjednost novinarke, porodice i redakcije nije ugrožena u dopisu nema.

U dokumentu stoji da su u utorak u zgradi policije saopštili Lakićevoj rezultate svoje procjene, ali i da su joj dali broj telefona i ime policijskog službenika “kako bi u svakom trenutku mogla dati obavještenje i podatke koji se tiču ugrožavanja njene bezbjednosti”.

Međutim, novinarki Lakić, takav broj niko nije dao.

Redakciju “Vijesti” takođe niko nije kontaktirao iz policije, u smislu procjene bezbjednosti zgrade u kojoj se nalazi.

Šef Veljovićevog kabineta se osvrnuo i na to da je rađena procjena u vezi sa incidentom u Donjoj Gorici, pa je “na osnovu konsultacije sa nadležnim državnim tužiocem, u toku kriminalističke obrade ovog događaja, izvršena identifikacija telefonskih brojeva lica koja su na bilo koji način učestvovala u događaju”.

Zbog par miliona eura, koje ne žele da ulože u izmjenu novije tehnologije u mreži, policija ima direktan problem da rasvijetli ovakve i slične slučajeve. Pa u svim zemljama zapadne Evrope operateri snimaju sve razgovor i SMS poruke i to se čuva najmanje pola godine

Ralević: U istragu uključene dvije inostrane policije

Portparolka Uprave policije Tamara Ralević “Vijestima” je sinoć saopštila da policija preduzima sve što je u njenoj nadležnosti, kako bi se otkrilo ko stoji iza opasnih prijetnji. U opsežnoj istrazi, kako tvrdi, policija je posredstvom Interpola zatražila pomoć od dvije inostrane policije, koje su se već uključile u rješavanje slučaja. Ralevićeva je objasnila da u interesu istrage ne može saopštiti više detalja o tome.

Boljević: Imaju znanje i tehniku da otkriju ko je zvao

Vještak za telekomunikacije Predrag Boljević kazao je za “Vijesti” da policija ima znanje i tehniku da otkrije onog ko je zvao i prijetio novinarki “Vijesti”.

“Oni imaju načina i ti mladi momci koji tamo rade su veoma stručni. Problem je samo da li naši operateri mobilne telefonije hoće i žele da im izađu u susret, kako bi došli do više podataka o lokaciji sa koje je poziv upućen”, rekao je Boljević.

On je pojasnio da Uprava policije u Odjeljenju za posebne provjere ima velikih problema u otkrivanju ovakvih slučajeva, jer operateri ne žele da ubace noviju tehnologiju.

“Zbog par miliona eura, koje ne žele da ulože u izmjenu novije tehnologije u mreži, policija ima direktan problem da rasvijetli ovakve i slične slučajeve. Pa u svim zemljama zapadne Evrope operateri snimaju sve razgovor i SMS poruke i to se čuva najmanje pola godine.

Na taj način se policiji pomaže u spečavanju svih vidova organizovanog kriminala, što kod nas nije slučaj”, naveo je on i pojasnio da policija sada može da otkrije grad odakle je pozivano, ali možda i neku bližu lokaciju.

Bonus video: