Gorjanc Prelević: Jasno obilježite policajce, da se opet ne kriju pod maskom

Gorjanc Prelević predložila izmjenu i dopunu propisa kojima je regulisano obilježavanje policijskih uniformi
207 pregleda 4 komentar(a)
Tea Gorjanc Prelević, Foto: Boris Pejović
Tea Gorjanc Prelević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.03.2018. 15:50h

Direktorica NVO Akcija za ljudska prava Tea Gorjanc Prelević predložila je izmjenu i dopunu propisa kojim je regulisano obilježavanje policijskih uniformi, jer Pravilnikom nije garantovano da će oznake biti vidljive.

Ona je pojasnila da je uočila da propisi ne obezbjeđuju s izvješnošću da će službenici Specijalne antiterorističke jedinice, Posebne jedinice policije i Sektora kiminalističke policije biti odgovarajuće obilježeni prilikom izvršavanja posebnih zadataka, kada mogu djelovati sa pretežno prekrivenim licem, noseći kape “fantomke” ili “džokejke”, naročito u posebnim uslovima - izraženi bezjedonosni rizik i smanjena vidljivost.

“Vijesti” su početkom sedmice objavile da policijski specijalci neće više moći da tuku građane i kriju se ispod maski, kao što su to činili nakon razbijanja protesta Demokratskog fronta 2015. godine ili par godina ranije na košarkaškoj utakmici Budućnost - Partizan. Novim Pravilnikom propisano je da se na djelovima uniforme SAJ-a i PJP-a nalaze natpisi od kombinacije slova i/ili brojeva koji služi za identifikaciju policijskog službenika.

Gorjanc Prelević je saopštila da je Pravilnikom predviđeno da će policajci na određenim djelovima uniforme - jakni, bluzi i kombinezonima, sa prednje strane, na grudima, i na kapi ‘džokejki’, na potiljku, imati individualne oznake, ali da nema garancija da će te oznake biti dovoljno uočljive:

“Zato što nije propisana njihova veličina i boja, a uz to postoji mogućnost da one budu prekrivene drugim djelovima uniforme (kakvo je, na primjer, kišno odijelo) ili dodatne opreme (poput zaštitnih prsluka – ‘pancira’), za koje nije propisano da moraju nositi pomenute individualne oznake”, pojasnila je Gorjanc Prelević.

Ona je dodala da je Pravilnikom propušteno da se odredi da i na uniformi službenika SKP-a moraju postojati individualne oznake pomoću kojih bi mogao biti utvrđen njihov identitet.

U pismu poslatom ministru unutrašnjih poslova Mevludinu Nuhodižu predložila je i da pravila budu izmijenjena tako da bude jasno propisano da svi policijski službenici koji zadatke mogu izvršavati prekrivenog lica moraju na odgovarajućim djelovima svoje uniforme ili dodatne opreme, na vidljivom mjestu na grudima i na leđima i na potiljku kape “džokejke”, imati lako uočljive individualne oznake.

“Vjerujemo da bi se na ovaj način mogle izbjeći situacije u kojima ostanu neidentifikovani, a samo zbog toga i nekažnjeni, policijski službenici koji, djelujući maskirani, sa prekrivenim licem, ili bez individualnih oznaka, prekorače ovlašćenja i izvrše krivična djela. Predložene izmjene pravila bi onda mogle djelovati i preventivno, pošto bi svi policijski službenici unaprijed znali da je njihova identifikacija, čak i ako zadatke izvršavaju prekrivenog lica, bitno olakšana i da je tako znatno smanjena mogućnost da izbjegnu odgovornost za nezakonito postupanje”, kazala je Gorjanc Prelević.

Bonus video: