Sudije ih spriječile da se bore za četvrtfinale

Teško je prognozirati šta bi bilo da je bilo, i ne bih ni želio da se bavim takvim predviđanjima. Međutim, smatram da smo zaslužili da osvojimo taj četvrti set - kaže Veselin Vuković
53 pregleda 0 komentar(a)
Budvanska rivijera, Foto: ZuPP Fotografie
Budvanska rivijera, Foto: ZuPP Fotografie
Ažurirano: 10.02.2011. 14:27h

Da su francuski sudija Janik Šaladaj i njegov kolega iz Luksemburga Filip Širman ispravno postupili kod 24:23 u četvrtom setu (domaći vodili 2:1 u setovima), i dosudili poen gostima nakon što je Kubanac Poej realizovao prvi napad i loptu svim svojim obimom smjestio u teren Nolika (što se jasno vidjelo na TV snimku), pitanje je kako bi se na kraju završio revanš meč osmine finala Lige šampiona. Ovako, Budvani su 5. put u isto toliko međusobnih mečeva poraženi od vicešampiona Belgije, četvrti put sa 3:1, pa su morali da se oproste od daljeg takmičenja u Ligi šampiona.

Tom jednom loptom sudijski dvojac je odlučio duel u Mazeiku. Možda bi Budvani izgubili taj-brejk i ne bi izborili „zlatni set“, možda bi bili poraženi u njemu, ali je utisak da im je oteto pravo da se bore za pobjedu. Istina, i sami su dosta krivi što ranije nijesu riješili pomenuti set, u kojem su vodili 15:10, 17:12 i 24:21...

- Teško je prognozirati šta bi bilo da je bilo, i ne bih ni želio da se bavim takvim predviđanjima. Međutim, smatram da smo zaslužili da osvojimo taj četvrti set. Odigrali smo najbolju utakmicu u gostima u protekle dvije godine u Ligi šampiona, i tom činjenicom sam stvarno zadovoljan, iz razloga što sam obećao da ćemo u Belgiji odigrati dobro, i čini mi se da je u velikom dijelu utakmice i bilo tako. Igračima ne mogu ništa da zamjerim, jer su stvarno željeli pobjedu. Bilo je grešaka, na momente tehnički nedorečenih stvari sa obje strane, ali je činjenica da je motiv bio izuzetno veliki. Nakon meča mi je Radović (srednji bloker Nolika) kazao da je kod njih bila takva atmosfera da su bili pri tome da se „izgube“ da je ona lopta dosuđena u našu korist – kaže za „Vijesti“ Veselin Vuković, trener Budvana.

Budvani su ovogodišnji nastup u LŠ završili sa polovičnim učinkom od po četiri pobjede i poraza i plasirali se među 13 najboljih ekipa Starog kontinenta.

- Mislim da možemo da budemo zadovoljni nastupom u Ligi šampiona, jer smo bili u dosta teškoj i izjednačenoj grupi, a sa četiri pobjede smo se plasirali u osminu finala. Mislim da je, ukupno gledano, Noliko za nijansu pokazao više, naročito u tom prvom meču u Budvi. Impresionira njihova klupska organizacija, i sve ostalo, što je, vjerovatno, na kraju krajeva i dovelo do onako dosuđene lopte. Mislim da je Budvanska rivijera ove godine napravila veliki iskorak, rezultatski i organizaciono, i bilo bi dobro da klub pokuša iduće sezone da napravi još korak više, jer za to ima sve preduslove - zaključio je Vuković.

Marović: Ponosan sam na igrače

Ekipu je u Mazeiku bodrio predsjednik budvanskog kluba, Miloš Marović, nekadašnji tehničar i kapiten Rivijere.

- Ja sam prezadovoljan našim izdanjima u Ligi šampiona ove sezone, sve je bilo iznad naših očekivanja, a sve smo to ostvarili sa ekipom koja je bila jeftinija i po imenima slabija od prošlogodišnje. Ovo je stvarno veliki uspjeh. Imali smo teške uslove za pripremu Lige šampiona, imajući u vidu da u domaćem prvenstvu nemamo adekvatne protivnike, i sa te strane je ovo stvarno veliki rezultat. Čestitam momcima na odličnoj igri tokom čitave Lige šampiona, na pravoj borbi. Posljednja utakmica je izgubljena kako je izgubljena, ekipa se borila do posljednjeg poena, i zbog toga možemo da budemo ponosni na ekipu - kaže za „Vijesti“ Marović.

• Da li ova ekipe ostaje na okupu do kraja domaćih takmičenja?

- Svi igrači su pod ugovorom do juna, neki i za naredne sezone. Postoji mogućnost da nekog igrača pustimo da odigra neki turnir, ali vidjećemo, još ne znamo tačno - zaključuje Marović, uz napomenu da će zavisno od eventualnog nastupa u Ligi šampiona praviti ekipu za narednu sezonu.

• Kakav će tim Budvanska rivijera imati iduće sezone?

- To će dosta zavisiti od toga da li ćemo za iduću sezoni dobiti „vajld kard“ za učešće u LŠ, dok ćemo 2012. imati mjesto u LŠ zahvaljujući ovom rezultatu. Razgovaraću sa Boričićem (potpredsjednikom CEV-a i predsjednikom OS Srbije), koji nam je pred početak ove sezone dosta pomogao da dobijemo vajld kard. Od tog razgovora će zavisiti kakvu ćemo ekipu praviti. Nadam se da ćemo imati dobru ekipu i da ćemo igrati LŠ – zaključio je predsjednik Budvanske rivijere.

Poej: Volio bih da ostanem

Nije bio na nivou prvog meča kada je upisao 31 poen, ali je Kubanac Rajdel Poej (18 u revanšu) bio najprisebniji u prelomnim trenucima. Nije mu bilo lako da „svari“ odluku sudija da mu ne priznaju ispravan smeč u finišu četvrtog seta.

- Mnogo mi je krivo što su sudije odlučile kako su odlučile. Puno bi nam značilo da smo osvojili taj set, možda smo mogli i do pobjede. Ali, sada je sve to daleko... Činjenica je da smo tokom tog četvrtog seta propustili priliku da ga ranije riješimo u svoju korist - kaže za „Vijesti“ Poej.

S obzirom na to da u domaćem prvenstvu nema pravo nastupa, za 28-godišnjeg Kubanca je sezona završena.

- Ostaje mi samo da treniram u Budvi, i mislim o stvarima koje sam mogao bolje da odradim i da pokušam da to ispravim na treningu - dodaje 28-godišnji Kubanac.

• Da li bi volio da ostaneš u Budvanskoj rivijeri?

- Bih. Ali, to zavisi od mnogo faktora, od kluba, od mene, od ekipe. Meni je bilo lijepo u Budvi u protekle dvije nedjelje, i žao mi je što nisam mogao da doprinesem još više kako bi klub imao još koji meč više u Ligi šampiona - zaključio je Poej.

Bonus video: