Meditacijom obnovite energiju

Guru meditacije, Andy Puddicombe vjeruje da se meditacijom mogu riješiti brojni problemi poput depresije, anksioznosti, nesanice, zavisnosti i agresivnosti.
0 komentar(a)
stres, Foto: Shutterstock.com
stres, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 10.02.2011. 10:24h

Meditacija nije teška i idealna je metoda za izbacivanje stresa i negativne energije.

Guru meditacije, Andy Puddicombe, koji je vještine stekao u indijskim Himalajama, danas u Londonu meditira s bogatima i poznatima.

Vjeruje da se meditacijom mogu riješiti brojni problemi poput depresije, anksioznosti, nesanice, zavisnosti i agresivnosti.

Osnovna pravila meditacije prema Puddicombeu mogu se sažeti u sljedećih osam koraka, prenosi metro-portal.hr:

1. Početak

Pronađite tiho mjesto. Sjednite (na pod ili stolicu) s rukama položenim na krilo ili koljena, leđa moraju da budu uspravna. Opustite vrat, lagano spustite bradu. Pripremite sat za 15-minutno odbrojavanje.

2. Disanje

Pokrenite odbrojavanje. Pogled usmjerite direktno naprijed, ne gledajte ništa određeno. Pet puta duboko udahnite kroz nos i izdahnite kroz usta. Zatvorite oči.

3. “Prijavite se”

Polako "uđite" u svoje tijelo. Misli usmjerite na dijelove koji dodiruju stolicu i pod. Osjetite težinu ruku koje odmaraju na nogama. Obratite pažnju na sve što možete pomirisati, čuti i okusiti.

4. Skenirajte tijelo

Um usmjerite na tijelo. Skenirajte tijelo od srca do nožnih prstiju, obratite pažnju na napetosti i neudobnost. Zatim još jednom skenirajte, ali ovog puta obratite pažnju na dijelove tijela koji su opušteni. Svako skeniranje trebalo bi da traje oko 20 sekundi. Zatim se ponovo usmjerite na misli.

5. Razmislite zašto

Razmislite zašto sada sjedite na tom mjestu (30 sekundi). Prepoznajte sva očekivanja i nade koje imate i jednostavno ih izbacite iz misli.

6. Osjetite dah

Brojite u sebi dok dišete: 1. udisaj, 2. izdisaj, 3. ponovo udisaj i tako do deset. Kad stignete do 10. počnite ponovo. Nemojte ubrzavati disanje, dišite ritmom koji vam najviše odgovara dok ne istekne vrijeme.

7. Završite

Nakon ukupno 15 minuta, još 30 sekundi mirno sjedite. Misli ponovo usmjerite na tijelo. Zatim ustanite.

8. Prisjetite se

Kada tokom dana osjetite napetost, samo nekoliko puta duboko udahnite i izdahnite.

Bonus video: