11 loših stvari koje šećer čini našem organizmu

Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu PloS One pokazalo je da na svakih 150 kalorija po osobi dnevno koje potiču od šećera rizik za razvoj dijabetesa raste za 1,1 odsto
76 pregleda 0 komentar(a)
slatkiši, Foto: Shutterstock
slatkiši, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.03.2018. 16:11h

Sva novija istraživanja pokazuju da prekomjerno konzumiranje šećera na razne štetne načine utiče na naše zdravlje.

Šećer deblja organe

Fruktoza, jedna od komponenti običnog bijelog šećera, utiče na jetru da efikasnije pohranjuje masti. Zbog toga prehrana bogata fruktozom može dovesti do toga da se skupine masti stvaraju oko jetre te uzrokovati bolest masne jetre koja nije povezana s uživanjem alkohola.

Priprema vaše tijelo za razvoj dijabetesa

Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu PloS One pokazalo je da na svakih 150 kalorija po osobi dnevno koje potiču od šećera rizik za razvoj dijabetesa raste za 1,1 odsto.

Šteti srcu

Osim što šećer sam po sebi ima negativan uticaj na zdravlje srca, srčane bolesti i dijabetes usko su povezani. Srčani i moždani udar najčešći su uzrok smrti među oboljelima od dijabetesa tipa 2.

Ukrućuje krvne žile

Prekomjeran unos šećera uzrokuje stvaranje viška inzulina u krvi, a hronično povišen nivo inzulina u krvi spotiču glatko mišićno tkivo oko svake krvne žile da raste brže nego što je normalno. To izaziva ukrućivanje ćelija krvnih žila, što povećava rizik za povišenje krvnog pritiska, a time i za srčani ili moždani udar.

Podiže nivo lošeg holesterola i triglicerida

Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Journal of the American Medical Association pokazalo je da osobe koje unose visoke količine dodanog šećera imaju najveći porast nivoa lošeg kolesterola i triglicerida te najniži nivo dobrog (HDL) holesterola.

Vodi u razvoj dijabetesa tipa 3

Dr Suzanne de la Monte, neuropatološkinja sa UNiverziteta Brown, skovala je termin dijabetes tipa 3 nakon što je sa svojim saradnicima otkrila vezu između inzulinske rezistencije, prehrane bogate mastima i Alzheimerove bolesti.

Njihovo istraživanje sugeriše da je Alzheimer zapravo metabolička bolest kod koje je oslabljena sposobnost tijela da koristi glukozu i proizvodi energiju.

Pretvara vas u zavisnika

Poput droge, šećer izaziva oslobađanje hemikalija koje aktiviraju centar za užitak u mozgu - opioida i dopamina. Ljudi razvijaju toleranciju na šećer, što znači da im ga treba sve više da bi se osjećali dobro. U istraživanju o zavisnosti o šećeru sprovedenom na laboratorijskim miševima pokazalo se da životinje koje su postale zavisne o šećeru osjećaju drhtavicu, anksioznost i nervozu kad im se uskrati šećer.

Ubrzava stvaranje bora

Ukoliko želite da usporite proces starenja, šećer treba ograničiti, ili još bolje u potpunosti izbaciti iz prehrane jer ubrzava propadanje elastina i kolagena, proteina ključnih za zdravlje kože.

Stalno ste gladni

Brojna novija istraživanja pokazala su da prekomjerno konzumiranje šećera narušava sposobnost organizma da obavijesti mozak kako je sit te osjećaj gladi ostaje stalno prisutan. Višak kilograma i dijabetes tipa 2 sprečavaju lučenje leptina u tijelu, a to je hormon koji obavještava mozak da je tijelo sito.

Možda nakon čokoladice osjećate kratku navalu energije, no ona ubrzo nestaje, a zamjenjuje je osjećaj umora. Potrebno je najviše 30 minuta da bi od naglog podizanja nivoa šećera u krvi došlo do naglog pada, a to izaziva potrebu za još šećera. Osim toga šećer izaziva otpuštanje serotonina, koji djeluje uspavljujuće.

Možda posežemo za šećerom da bismo se osjećali bolje, no učinak je na kraju sasvim suprotan. Istraživanje je pokazalo da postoji povezanost između konzumiranja slatkiša i brze hrane i depresije.

Bonus video: