LJEPOTA GENIJA

Žal za filmovima Živka Nikolića, dok gledamo Hari Potera

Dok filmovi poput Avatara i Hari Potera drže monopole u bioskopima širom svijeta, ovaj zadivljujući film nikad neće doći na platna”, napisao je Kristaldo.
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2011. 08:41h

Brazilski pisac, novinar i prevodilac Žaner Kristaldo u svom posljednjem tekstu pominje Živka Nikolića, kao režisera čiji filmovi nijesu dostupni publici.

A publiku, kaže Kristaldo, sa svih strana zatrpavaju blokbasteri.

Pišući o budućnosti bioskopa, uticaju razvoja tehnike na zaradu biletarnica u Americi i Evropi, Kristaldo, zaključuje tekst dirljivim omažom crnogorskom režiseru.

Filma više nema u prodaji

“Prije nekoliko godina pominjao sam jedan od najljepših filmova koje sam video u životu Ljepota Poroka (na francuskom, La Beauté du Peché) jugoslovenskog režisera Živka Nikolića, sa božanstvenom glumicom mirom Furlan. Dok filmovi poput Avatara i Hari Potera drže monopole u bioskopima širom svijeta, ovaj zadivljujući film nikad neće doći na platna”, napisao je Kristaldo za portal "Zvela Angola".

Nije prvi put da velikan iz male zemlje bude prepoznat, a njegova postojbina koja ga nije razumjela i potrudila se da ga predstavi svijetu kao svoje blago – zaboravljena

“Prošle sedmice, jedan čitalac me u Parizu pitao gdje može naći taj film. Vjerovatno u vrlo specijalizovanim prodavnicama, rekao bih. Pogledao sam u FNAC (Fédération nationale d’achats des cadres) prodavnicama u Parizu i nijesam ga našao. Tog filma prosto više nema u prodaji”.

Hrvatska obala

Interesantno je da brazilski pisac vrlo nadahnuto govori o crnogorskom režiseru i njegovom antologijskom filmu, ali ne pogađa zemlju u kojoj je film sniman.

Kristaldo ukratko čitaocima prepričava osnovni zaplet Ljepote poroka i kaže:

“Djevojka koja živi u jugoslovenskim planinama počinje da radi u nudističkom naselju na hrvatskoj obali. Kulturoški konflikt je neizbježan…”

Nije prvi put da velikan iz male zemlje bude prepoznat, a njegova postojbina koja ga nije razumjela i potrudila se da ga predstavi svijetu kao svoje blago – zaboravljena.

Zato treba oprostiti Brazilcu, makar dok ovdje neko ne otvori jedan tribjut sajt, na kome bi bile osnovne informacije o Nikoliću i njegovim filmovima.