POKUŠAJTE

Vježbe za savršene noge

Bicikl, rampa i makaze- fantastičane vježbe pomoću kojih ćete svoja bedra učiniti najpoželjnijima na svijetu. Naravno, ne zaboravite da čuvate koljena i da uposlite ostatak tijela.
116 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.02.2011. 16:46h

Pozamašna bedra i bokovi baš i nijesu privlačni, ali nažalost genetika je nemilosrdna, pa baš na tim mjestima najčešće sakupljamo masne naslage, a uz njih se nekako uvijek priključi i taj ružni celulit.

Prije nego krenete u napad kojem je cilj postizanje čvršćih i vretenastih nogu, ne smijete zaboraviti važan dio cijelog mozaika naših donjih ekstremiteta, a to su zglobovi. Iako je koljeno jedan od najvećih i najsloženije građenih zglobova u ljudskome tijelu, ono ima najslabiju zglobnu kongruenciju.

Na pitanje jeste li ikada tokom čučnja ili vježbanja osjetili škripanje, laganu bol ili neugodnost u koljenu 80% odgovora bilo bi potvrdno. Bolova i otoka u koljenu, uganuća ili ozljede nitko nije pošteđen, ni djeca, ni mladi, ni sportisti, ni odrasli.

Evo kako do vitkih nogu bez bola:

  • izbjegavajte skokove na ravnoj podlozi
  • pravilno izvodite čučnjeve
  • obavezno tokom jedne vježbe uz jačanje uključite istezanje mišića
  • pokušajte da veći dio vježbi izvodite ležeći kako bi što manje opteretili zglobove
  • prekinite s vježbanjem kod prve pojave boli

Vježbe koje će učvrstiti i ojačati vaša bedra, a istovremeno i sagorjeti masnoće:

1. Bicikl

Primarno djelovanje vježbe je jačanje natkoljenice i potkoljenice tokom guranja gume prema dolje uz istovremeno stvaranje vretenastih mišića usled istezanja prema gore. Položaj trupa omogućuje jačanje mišića stomaka.

2. Rampa

Primarno djelovanje vježbe je jačanje bedrenih mišića tokom udarca spoljašnjeg brida stopala prema podu, uz napomenu da je cijela noga otvorena u kuku. Ruke koje su u službi povećavanja otpora tokom udarca omogućuju da se učvrsti najslabiji dio ruke - triceps.

3.Makaze

Primarno je djelovanje vježbe usmjereno na jačanje unutrašnje strane natkoljenice (adductor magnus i adductor longus) tokom povlačenja gornje noge prema dolje. Važno je da je noga zatvorena u kuku. Kako bi vježba bilo što funkcionalnija dodaje se i podizanje noge čiji pokret stvara vitak struk.

Pitate se nakon svega da li vi to možete, odgovor potražite u izrekama drevnih mudraca - "Ako ne probaš nikada nećeš saznati". Srećno!