Izložba skulptura Rista Radmilovića

U galeriji “Centar“ akademski vajar Risto Radmilović se predstavio sa 26 skulptura rađenih u različitim materijalima objedinjenih pod naslovom “Dodir ptice”. Izložbu je otvorio književnik Pavle Goranović.
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.02.2011. 21:20h

Retrospektivna izložba skulptura Rista Radmilovića otvorena je u podgoričkoj galeriji „Centar“. U galeriji “Centar“ Radmilović se predstavio sa 26 skulptura rađenih u različitim materijalima objedinjenih pod naslovom “Dodir ptice”. Izložbu je otvorio književnik Pavle Goranović.

Risto Radmilović je rođen 1950. godine. Završio je Fakultet likovnih umjetnosti u Beogradu kao i magistraturu u klasi prof. Miša Popovića. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 1982. sa statusom slobodnog umjetnika. Živi u Podgorici.

Radi na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju kao i na Pedagoškom fakultetu u Bijeljini. Samostalno je izlagao u Beogradu, Podgorici, Svetom Stefanu i Trebinju. Učestvovao je na mnogobrojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu a dobitnik je i više nagrada za svoje stvaralaštvo.

Dodir ptice

U tekstu za katalog objavljen povodom izložbe istoričarka umjetnosti Ana Ivanović je, između ostalog, zapisala: “Prateći svoju unutrašnju potrebu da skulpturu oslobodi težine, statičnosti i „prikovanosti“ za tlo, odnosno da je načini lakom, vajar Risto Radmilović je tokom svog dugogodišnjeg rada kao motiv za ostvarenje ove ideje koristio pticu koja predstavlja simbol duše, transcedencije, slobodnog duha.

Ovaj motiv prisutan je od samog početka njegovog stvaralačkog puta. Retrospektivna izložba pod nazivom Dodir ptice obuhvata djela stilsko-formalne raznolikosti koja zaokružuju poetiku utemeljenu na poštovanju ideje o međusobnom jedinstvu forme i materijala.”

Bonus video: