Ljumović: Za propuste u CNP krivi računari i loša mreža

CNP ne bježi od lošeg rezultata u poslovnom i finansijskom smislu, koji je konstatovan u Izvještaju DRI, ali su propusti uglavnom sistemske prirode
99 pregleda 0 komentar(a)
Janko Ljumović, Foto: Savo Prelević
Janko Ljumović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.02.2011. 14:13h

Odluka Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP) da raskine ugovor za obavljanje ugostiteljskih usluga u objektu te kulturne institucije sa firmom Radenko nije rezultat Izvještaja Državne revizorske institucije (DRI), saopštio je danas poslovni direktor CNP-a Janko Ljumović.

On je kazao da je ugovor sa tom firmom sproveden po postupku javnog oglašavanja, koji je tada važio (2004. godine), a da je odluka o raskidu rezultat procjene menadžmenta CNP-a o programiranju sadržaja i cjelovitosti prostora.

CNP je, kako je saopštio Ljumović, dostavio DRI-ju svoj Izvještaj o preduzetim mjerama po izrađenim i dostavljenim preporukama revizora za nacionalni teatar.

On je na konferenciji za novinare rekao da CNP ne bježi od lošeg rezultata u poslovnom i finansijskom smislu, koji je konstatovan u Izvještaju DRI, ali da su propusti uglavnom sistemske prirode.

Krivi internet i stara račuanrska oprema

Ljumović je naveo da u 2009. godini CNP nije imalo adekvatne kapacitete u administrativno-finansijskom pogledu. Tu su bili neadekvatan softver, zastarjela oprema, nepostojan internet, nepostojana mreža.

"Moguće da su u velikoj mjeri i te okolnosti prouzrokovale kontekst da podaci nijesu na adekvatan način bili pripremljeni i prezentirani DRI, što je sigurno uticalo na nepovoljan izvještaj", rekao je Ljumović.

On je kazao da ugovor o poslovno tehničkoj saradnji sa firmom Radenko nije ugovor o zakupu.

Ljumović tvrdi da je ugovor sproveden po postupku javnog oglašavanja, koji je tada važio.

Ljumović je rekao da je Savjet CNP je, na osnovu analize, 7. februara, donio odluku o raskidu ugovora o poslovno tehničkoj saradnji u objektu CNP-a za obavljanje ugostiteljskih usluga, između te ustanove i kompanije Radenko.

"Ta odluka nije rezultat Izvještaja DRI, niti istrage policije. To je rezultat naše analize i procjene menadžmenta CNP-a o programiranju sadržaja i cjelovitosti prostora", rekao je Ljumović.

I za pozorišne karte krivac neuvezanost sistema

On je objasnio da dvije strane imaju 60 dana da regulišu međusobne odnose.

Ljumović nije želio da odgovori na pitanja u vezi provjera koje sprovodi Osnovno tužilaštvo u Podgorici o eventualnim nepravilnostima u poslovanju CNP-a, navodeći da odgovore treba potražiti u tužilaštvu ili DRI.

Osvrćući se na navode o nepravilnostima u planiranju i pozorišnim kartama i zadržavanju određene sume novca (4,5 hiljada EUR) u blagajni, Ljumović tvrdi da je to rezultat loše komunikacije i odsustva administrativnih kapaciteta u CNP-u.

"Odgovor o neplavilnom planiranju je u broju programa koje smo imali 2009. godine i dodatom novcu koji smo po dva osnova dobili od Ministarstva kulture - za Međunarodni festival Kotor Art i Program za razvoj kulture na sjeveru", rekao je on, dodajući da je u toku definisanje modela za rješavanje sprovođenja tih programa.

Nepravilnost u vezi pozorišnih karata, prema riječima Ljumovića, rezultat je neuvezanosti sistema, što je, kako je rekao, sada urađeno.

"Naša greška je bila što je na kartama pisalo da košta 5 eura, a to nije niko platio. Te kompenzacije koje smo imali su posljedica nekih neregulisanih ugovora, ali su te karte dobijale škole, dnevne novine, Vojska, Željeznica i ostali", rekao je Ljumović.

Žele pojačati prihode i poboljšati kvalitet rada

CNP, rekao je on, u budućnosti želi da pojača sopstvene prihode, i onda može suvereno da odredi kako će i gdje uložiti taj novac, u cilju poboljšanja kvaliteta repertoara, uslova rada.

Upitan da li smatra da težina i opseg primjedbi koje je konstatovala DRI zahtijevaju utvrđivanje interne odgovornosti u CNP-u, Ljumović je odgovorio da je to pitanje otvoreno, ali da je interna procedura podrazumijevala analizu grešaka, a ne kažnjavanje.

"Imali smo ozbiljne interne procedure. Procijenio sam da ne postoji osnov da kažnjavam nekog, već da odgovor na Izvještaj DRI bude naš dodatni napor i odgovornost u cilju ispravljanja svih nepravilnosti", rekao je Ljumović.

On smatra da, pošto su propusti, kako je rekao, uglavnom bili sistemske prirode, ne treba pokretati formalne disciplinske procedure.

"Vremena za to ima. Ovo je okvir koji je nama dao čak i vjetar u leđa – osvijestili smo probleme i njima se bavimo ozbiljno. Možda smo bili zanemarili administrativne, pravne, finansijske aspekte, a više usmjereni programu i umjetničkim temama", kazao je Ljumović.

On je kazao da je Izvještaj DRI, dostavljen u junu prošle godine, na svim nivoima stimulisao menadžment CNP-a u cilju uspješnog organizovanja i poslovanja.

CNP, kako je kazao Ljumović, izvještaj DRI nije prihvatio kao "optužnicu" već kao metodološki okvir za uspostavljanje i ispravljanje procedura koje treba da obezbijede kvalitetniju organizaciju materijalno-finansijskog poslovanja i unaprjeđenje evidencija i procedura.

Novi programi će pomoći uspješnije praćenje prihoda i rashoda

Prema riječima Ljumovića, ključna odluka koju su u prethodnom periodu preduzeli je primjena novog softvera i integrisanih programa koji su omogućili bolje i uspješnije praćenje prihoda i rashoda.

"Na taj način smo stvorili platformu, tehničku prije svega, za praćenje troškova sa predviđenim sredstvima budžeta i na taj način direktno je povezan sa Glavnom knjigom CNP-a", rekao je Ljumović.

On je podsjetio da je CNP 2009. godine realizovao 315 programa, od čega 254 pozorišnih predstava, dok je prošle godine taj broj bio 175, odnosno izvedene su 123 pozorišne predstave.

"Izvrsnost koju postižemo u programskom aspektu, nastojimo da postignemo i u poslovnom i to je paralelan proces koji je pokrenuo niz odluka, utemeljenim na zakonskim rješenjima. Borićemo se za njihovu kvalitetniju primjenu ali inicirati i poboljšanja jer to zaslužuju svi koji rade u nacionalnom teatru, preko 140 zaposlenih u pozorištu i desetine naših gostiju, honorarno angažovanih umjetnika i saradnika", rekao je Ljumović.

On je kazao da CNP niko ne pita da li su neka zakonska rješnja adekvatna za institucije kulture.

"Postoji dilema možemo li uticati na neke izmjene koje će umjetničkoj produkciji biti od koristi u smislu da aministracija ne bude prepreka već podrška”, kazao je Ljumović.

Bonus video: