Završeno suđenje za šverc kokaina iz Venecuele

Tužilac Mira Samardžić zatražila je od suda da sve optužene, oglasi krivim i kazni po zakonu.
1433 pregleda 0 komentar(a)
vIŠI SUD, Foto: Boris Pejović
vIŠI SUD, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.02.2011. 13:25h

Završnim riječima tužioca i advokata odbrane, je pred specijalizovanim vijećem sudije Dragiše Rakočevića u Višem sudu u Podgorici, okončano suđenje Vuksanu M. Cemoviću iz Berana i Momčilu D. Peciću iz Beograda, optuženi za šverc 202 kilograma kokaina iz Venecuele u Crnu Goru i Srbiju.

Prema izmijenjenoj optužnici Mire Samardžić, zamjenika specijalnog tužioca, Cemović i Pecić su izvršili krivično djelo neovlašćenja proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga u sticaju sa krivičnim djelom zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

Novina u optužnici je da su Cemović i Vuk R. Vulević okrivljeni da su izvršili krivično djelo utaja poreza i doprinosa, a okrivljeni Stevan M. Armenko krivično djelo utaja poreza i doprinosa pomaganjem.

Cemović i Vulević su kao vlasnici preduzeća “Montplus Company”, količinu od 6.155,95 kilograma kafe, prodali na sivom tržištu za gotov novac, što nije evidentirano u poslovnim knjigama, pokrivajući tako podatke o prihodima koji su od uticaja na utvrđivanje poreskih obaveza, u čemu im je okrivljeni Armenko pomogao, tako što je potpisivao mjesečne poreske prijave za ovaj period.

“Monteplus Company” iz Podgorice je izbjegao obavezu plaćanja poreza na dodatu vrijednost u iznosu od 10.382,64 eura.

Ranijom presudom Višeg suda u Podgorici, Cemović i Pecić su osuđeni na po četiri godine zatvora zbog šverca kokaina, ali je Apelacioni sud Crne Gore ukinuo i vratio predmet na ponovno suđenje.

Tužilac Mira Samardžić zatražila je od suda da sve optužene, oglasi krivim i kazni po zakonu.

Advokati odbrane Dragoljub Đukanović, Predrag Đolević, Ksenija Franović i Stevan Damjanović, tražili su od suda oslobađajuće presude, jer nema dokaza da su počinili krivična djela.

Presuda će biti objavljena 9. marta.

Bonus video: