Penzije davali i bez mišljenja COK-a

Uprava za sport i mlade dala je status vrhunskog sportiste, a time i pravo na doživotnu mjesečnu naknadu u iznosu od dvije prosječne plate iz prethodne godine, bez zakonskog osnova
338 pregleda 0 komentar(a)
Uskoković, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Uskoković, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Ažurirano: 09.02.2011. 10:49h

Bivšim fudbalerima Brajanu Neneziću, Rajku Vujadinoviću, Momiru i Miomiru Bakraču, te košarkašici Miri Bjedov - Nikolić, Uprava za sport i mlade dala je status vrhunskog sportiste, a time i pravo na doživotnu mjesečnu naknadu u iznosu od dvije prosječne plate iz prethodne godine, bez zakonskog osnova, odnosno mišljenja Crnogorskog olimpijskog komiteta o značaju njihovih rezultata za Crnu Goru. Direktor Uprave, Dragan Drobnjak, koji je brojne sportske penzije pravdao nepreciznostima u Zakonu o sportu, koji je značajno kreirao, uputio je da odgovore na pitanja o odlukama Uprave o statusima vrhunskog sportiste bez mišljenja COK-a tražimo od njegovog savjetnika Dragana Ivanovića.

- Sportisti koje navodite da su status ostvarili bez mišljenja od strane Komisije COK-a, ostvarili su iste rezultate kao i njihovi saigrači iz iste reprezentacije. Dakle, za njih su važili isti uslovi, a da je odluka o ostvarivanju doživotne naknade data bez mišljenja COK -a, ne znam u ovom trenutku. Moguće je da je to preskočeno u hodu uobičajene procedure. Uostalom, košarkašica Bjedov - Nikolić ima dva rezultata koji garantuju status vrhunskog sportiste, a jedno od njih je bronzana medalja na Olimpijskim igrama, dok su pomenuti fudbaleri to pravo ostvarili na osnovu potvrde Fudbalskog saveza. Ukoliko je tu nešto krivotvoreno, onda neko i treba za to da odgovara - kazao je Ivanović.

FSCG je objasnio a “Vijesti” su prenijele da potvrde crnogorske kuće fudbala o postignutim rezultatima su značile samo učešće u nekoj od reprezentacija, i da je u svim navedenim slučajevima Fudbalski savez Crne Gore samo izdao potvrde o postignutim rezultatima zainteresovanih pojedinaca, a na osnovu prethodno priloženih dokaza. Dakle, FSCG je u svim slučajevima samo konstatovao nesporne činjenice. Da li su ostvareni rezultati relevantni i adekvatni za dobijanje statusa vrhunskih sporista Crne Gore, nije u nadležnosti Saveza.

• Kako je moguće da maksimalne sportske penzije Uprava dodjeljuje fudbalerima koji su kao drugoligaški igrači osvojili Prvenstvo Evrope za amatere a ne zvanični šampionat, koji nije ni igran te 1978. godine?

- Jedno je moje mišljenje da nije u redu da se izjednače te penzije sa osvajačima zlatnih olimpijskih medalja i da rezultat koji su ostvarili pomenuti fudbaleri nije “pravo” zlato sa Evropskog fudbalskog prvenstva, a drugo su tumačenja Zakona. Krenulo se tim putem i na osnovu njega su ostvarene maksimalne penzije. Mišljenja sam i da stav 2 u članu 50 Zakona o sportu nije trebalo da stoji, odnosno da se za dva ili više rezultata može dobiti sportska penzija, već da umjesto njega postoji rješenje da predsjednik države ukazom može da dodijeli status na osnovu velike promocije države od strane nekih sportista, kao u slučaju, recimo, Dejana Savićevića i Predraga Mijatovića. Ovako, treba da sportske institucije, COK i Uprava za sport pokrenu raspravu i da se uradi revizija i izmjena Pravilnika. No, odluke o statusu i nijesu moj posao i nemam pravo da glasam o njima. Rješenja o statusu vrhunskog sportiste donosi Uprava za sport.

• Pa, ko personalno u Upravi učestvuje u takvim odlukama?

- Direktor Dragan Drobnjak odlučuje o uslovima za zvanje vrhunskog sportiste - zaključio je Ivanović.

• U stavu 3 Zakona o sportu i članu 4 Pravilnika o bližim uslovima i načinu sticanja statusa vrhunski sportista, stoji: “Status vrhunskog sportiste određuje organ državne uprave nadležan za poslove sporta, uz prethodno pribavljeno mišljenje COK -a”. Pa, da li je prekršen Zakon - pitanje je za ljude u COK-u?!

- Ne želim da ulazim u pravne stvari, ali je očigledno da nije Zakon isti za sve. COK je do sada dao 56 pozitivnih mišljenja Upravi na razmatranje, od kojih je pozitivno ocijenjeno 28, makar prema spisku iz septembra prošle godine. Mi smo u COK-u dobili povratnu informaciju samo za prvih 23 bivših zaslužnih sportista. Koliko ljudi prima sportske penzije, dakle, ne znamo, ali svako može pogledati dokumentaciju i vidjeti da Uprava od COK-a nije tražila mišljenje po zahtjevima Brajana Nenezića, Rajka Vujadinovića i Mire Bjedov - Nikolić. Na spisku dobitnika doživotne sportske naknade iz septembra prošle godine vidi se da su od Uprave dobili status vrhunskog sportiste. Dakle, bez mišljenja Komisije COK-a, koja posljednje pola godine, do današnjeg Predmeta o Zahtjevu za davanje mišljenja, nije dobila niti jedan zahtjev za mišljenje od Uprave - kazala je Zorica Kovačević, predsjednica Komisije za davanje mišljenja o rezultatima značajnim za Crnu Goru.

• U međuvremenu su braća Momir i Miomir Bakrač dobili isto zvanje, da li je konsultovana Komisija COK-a u razmatranju tih zahtjeva?

- Ne! Zato je sada svima jasno da o statusu sportista odlučuje Uprava, i da COK nije adresa na koju treba da se upire prstom. Sve primjedbe i nezadovoljstva, brojna, moram da priznam, ne treba da idu na moju adresu, jer je Uprava ta koja prema Zakonu odlučuje. COK je imao druga rješenja vezana za status vrhunskog sportiste od onih definisanih postojećim Zakonom. I nakon usvajanja COK je imao primjedbu na stav 3, to jest da on ne daje mišljenja, već da to rade sportski savezi koji su upoznati sa rezultatom i njegovim značajem u tom sportu. Tražili smo da se izbriše taj član, ali kad sve to nije prošlo, a Uprava je ta koja odlučuje, COK je odlučio da bude na strani sportista i daje pozitivna mišljenja za ostvarene sportske rezultate. Crna Gora je mala država iz koje nije lako osvajati medalje na međunarodnim takmičenjima, pa je svako odličje značajno za njenu promociju. Komisija COK-a, dakle, isključivo daje mišljenje o značaju rezultata iz stava 3 člana 50 Zakona o sportu - objasnila je Kovačevićeva.

Novi kandidati za penzije - četvoro karatista, boćar i vaterpolista

“Vijesti” su u petak u Upravi pokušale da dobiju informacije o doživotnim nadoknadama izdatim bez mišljenja Komisije COK-a, bezuspješno zbog odsutnosti savjetnika Dragana Ivanovića, da bi juče, nakon više od pola godine u Stručnu službu COK-a stigao Predmet o Zahtjevu za mišljenje Komisije o statusu šest crnogorskih sportista. Od njih šest, četvoro je karatista (Radulović Biserka, Radulović Tijana, Milačić Milena, Miranović Dragan) i jedan boćar (Đurović Bogdan), koji prema predlogu Novog zakona ne bi mogli da dobiju status vrhunskog sportiste jer nisu iz olimpijskog sporta. Jedini koji se “kandidovao” iz olimpijskog sporta je vaterpolista Veljko Uskoković.

- Po ovom predmetu Komisija se neće izjašnjavati i već sam uputila primjedbu Upravi. Tražila sam od Uprave da ponovo dostave predmet sa pratećom dokumentacijom. Pazite samo način na koji je upućen! Bez pečata i potpisa, a da ne govorimo o ostalim dokumentima - rezultatima o kojima treba da damo mišljenje. Uz to, do sada su ti zahtjevi bili sa potpisom direktora Uprave Dragana Drobnjaka, a sada samo stoji da je predmet uputio samostalni savjetnik Dragan Ivanović. Što se samih kandidata tiče, i vrapcima je valjda jasno šta je za Crnu Goru napravio Veljko Uskoković, kapiten zlatne vaterpolo reprezentacije. Međutim, neki kandidati su u dobu kada tek treba da postižu najbolje rezultate. No, i njihovi su zahtjevi legitimni, pošto su za iste neki sportisti dobili status vrhunskog sportiste. Diglo se puno prašine oko svega, a podnosioci zahtjeva očigledno žele da iskoriste postojeća zakonske rješenja da se obezbijede. Nije to mali novac, jer ko ima platu od 926 eura mjesečno? I da se razumijemo, nijesam ja protiv da zaslužni sportisti budu pravično nagrađeni. Naprotiv! Doživjela sam kao lični uspjeh i satisfakciju to što sam inicirala i uticala na donošenje uredbi da vrhunski sportisti uživaju prava koja su zaslužili. Samo sam protiv zloupotreba, a toga očigledno ima. A tek ova prebacivanja loptica i pokušaji sa pojedinih adresa da se preusmjeri odgovornost. Pazite samo kako se u dijelu javnosti plasira “najveći broj” rukometnih penzija. Pa ja sam iz tog sporta i poručujem svima, svaka penzija rukometašica je i više nego zaslužena. Sve je to za svjetske i olimpijske medalje. I ta prava, ili veća, imale bi u svakoj drugoj državi - poručila je Kovačević.

Šta će preduzeti COK povodom svega?

- Ne znam do prvog Predsjedništva. Znam samo da ću insistirati da se donesu zaključci i kriterijumi oko rada Komisije za davanje mišljenja i uz to, tražiti da se u razgovorima sa Upravom inicira promjena očigledno prevaziđenih pravilnika. Ne želim da se moje ime dovodi u bilo kakav negativan kontekst, pogotovo jer je moj rad u COK-u volonterski, a uz to, nikada nijesam naplatila niti jednu dnevnicu za učešće u bilo kojem radnom tijelu - zaključila je Kovačevićeva, koja je i potpredsjednica COK-a.

Bonus video: