Sudije pokrale Budvane u Belgiji

Prvak Crne Gore je zaslužio da se meč odluči u petom ili zlatnom setu, ali su im to oduzele sudije - u četvrtom setu, kod 24:23, nakon smeča Poeja dosuđen je aut, iako je lopta čitavim obimom bila u terenu
0 komentar(a)
Noliko Budva, Foto: ZuPP Fotografie
Noliko Budva, Foto: ZuPP Fotografie
Ažurirano: 08.02.2011. 23:36h

Od specijalnog izvještača „Vijesti“

Mazeik - Čudo se, ipak, nije dogodilo - nakon poraza pred svojim navijačima (3:1), odbojkaši Budvanske rivijere izgubili su i u Belgiji od Nolika sa 3:1 (25:18, 23:25, 25:17, 28:26), u revanšu osmine finala Lige šampiona. Po prikazanoj igri, prvak Crne Gore je zaslužio da se meč odluči u petom ili zlatnom setu, ali su im to oduzele sudije koje su napravile grubu grešku u četvrtom setu, kod 24:23, kada je lopta nakon smeča Poeja, za osvajanje tog seta, dosuđena kao aut, iako je čitavim obimom bila u terenu.

Izabranici Veselina Vukovića su, tako, završili nastup u najkvalitetnijem evropskom takmičenju, a plasmanom među 12 najboljih ekipa Evrope, bez obzira na poraze od belgijskog vicešampiona, ostvarili su najveći uspjeh u istoriji crnogorske odbojke. Uz 3. mjesto u CEV kupu, prije skoro tri godine u Rimu, Rivijera je, definitivno, zakoračila ga gornjem domu evropske odbojke...

Budvanska rivijera je u prvom setu vodila 1:0 i 2:1, dok je ostatak seta protekao u sjajnoj igri domaćina, prije svega u odbrani, kroz koju su Belgijanci i stigli do prvog seta. Uz to, Budvani su slabo primali servis, osvojili su samo poen iz bloka (domaći tri), dok je Noliko uspješnije napadao, i tako nadoknadio veći broj servis grešaka u odnosu na rivala (8-3). Sa druge strane, jedino je u gostujućem timu Čupković pokušavao da održi ritam, dok su ostali, pa i Kubanac Poej, odigrali ispod svog nivoa. Noliko je na prvom tehničkom tajm-autu vodio 8:4, ubrzo nakon toga je bilo i 11:6. Budvani su priprijetili kod 12:10, ali je Noliko na drugom obaveznom odmoru ponovo imao četiri poena prednosti (16:12). Nakon toga više nije bilo borbe, nisu pomogla ni dva tajm-auta Vukovića, pa je Noliko lako stigao do vođstva od 1:0.

U drugom dijelu igre potpuno drugačija slika na terenu. Rivijera je bila sigurniji u napadu (čak 82 odsto uspješnosti), hrabrija, pa joj je to i donijelo rezultat, iako je ponovo imala puno problema na prijemu servisa. Već na startu je bilo 4:1, ali je Noliko uzvratio za 4:4. To, međutim, nije poremetilo igru gostiju, koji su brzo nakon prvog tehničkog tajm-auta poveli 10:6 i primorali Vitala Hejnena da uzme tajm-aut. Nakon odmora Belgijanci su uspjeli da uspostave ravnotežu, da izjednače na 17:17, ali je Rivijera vrlo brzo vratila prednost na plus tri (22:19), koje je sačuvala do prve set lopte kod 24:21. Noliko je smanjio na 24:23, imao je priliku za izjednačenje, ali je Klapvajk pogriješio u kontri, pa je Budvanska rivijera stigla do zasluženog izjednačenja.

Budvani su u trećem setu ponovo pali, prije svega u napadu, Noliko je nastavio odlično da igra u odbrani, i time potpuno poremetio goste, koji su bili u igri do 18:16. Tim iz Mazeika je tada osvojio tri poena u nizu, otišao na 21:16 i prelomio set. U finišu je Vuković izvršio i prve izmjene na meču, pa su u igru ušli Renovica (umjesto Poeja) i Ćaćić (Čupković).

Četvrti set je ličio na drugi, ali sa drugačijim epilogom. Noliko je vodio na prvom tehničkom tajm-autu (8:7), ali je Budvanska rivijera, sjajnom serijom, na drugom imala 16:10. Kod 17:12, međutim, Budvani su stali, dozvolili Noliku da priđe na 18:19, ali nisu gubili glavu, već su ponovo stigli do set lopte na 24:21. Sa dva uzastopna poena Noliko je prišao na 24:23, a Vuković je uzeo tajm-aut. Dogovor je pao, nakon dobrog prijema Petković je loptu digao za Poeja, a Kubanac je uradio ono što je trebao - spustio je smečom na teren Nolika. Budvani su počeli da slave, ali su sudije pokazale da je lopta u autu, iako je TV snimak potvrdio da je lopta cijelim obimom bila u terenu. To je poremetilo Budvane, dalo krila domaćinima, koji su kasnije blokom Dekrena na Čupkoviću stigli do pobjede...

Izjave

Veselin Vuković, trener Budvanske rivijere: Zaista šteta. Kako sam i najavio, igrali smo bolje nego u Budvi, i šteta je što nismo došli do taj-breka. Mislim da smo to zaslužili. Neću da kažem da bismo pobijedili, ali nakon one lopte koje su sudije pokazale da je vani mi smo izgubili set, a ne loptu. Nakon toga je bilo teško održati neki kontinuitet. U svakom slučaju, ovo je naše najbolje izdanje u gostima, uopšte u ove dvije godine u Ligi šampiona. Tokom utakmice je bilo mnogo želje, na momente i nervoze, što je potpuno logično, jer je ulog velik, ali mogu reći da su svi igrači dali sve što su mogli i mogu samo da im čestitam, jer se niko nije štedio, bez obzira na greške. Vidjeli ste u kakvom je transu igrao Čupković, ali i svi ostali. Žao mi je zbog poraza, ali ponavljam, ne mogu da budem nezadovoiljan.

• Bilo je nervoze između Vas i tehničara Petkovića na tajm-autu u 2. setu oko jedne lopte na koju su zajedno krenuli on i Marković?

- Sve je to bilo u žaru borbe. To se dešava, svi smo bili malo napeti, ali nikakve zle namjere nije bilo - kazao je Vuković.

Veljko Petković, tehničar Budvanske rivijere: Ako smo već morali da završimo igranje Lige šampiona, ja sam srećan što smo to uradili na ovakav način. Odigrali smo noćas mnogo bolje nego u Budvi, šteta za kraj meča, mogli smo da igramo peti set i da imamo šansu da dobijemo dva taj-brejka. Nervoza na tajm-autu? To je normalno, u žaru borbe, ništa bitno.

Konstantin Čupković, primač servisa Budvanske rivijere: Vidjelo se da smo ispustili jaku prednost na domaćem terenu. Ovdje smo stvarno probali, ali nismo uspjeli. Imali smo 17:12 u četvrtom setu, oni su nam se približili i to je bio ključan momenat meča, iako smo nakon toga vodili 24:21. Čestitam Noliku i želim mu puno sreće u nastavku, a nama je ovo odlično iskustvo za naredni put.

Bonus video: