KORISNI SAVJETI

Izvucite kožu iz depresije

Uvijek nakon tuširranja ili kupanja nanesite kremu ili losion na tijelo. Iako najviše efekta ima nanošenje hidratantnog sredstva neposredno nakon tuširanja, ako primijetite i tokom dana da vam je koža suva ponovno ga nanesite.
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2019. 11:31h

Sa zdravom kožom sve počinje. Koža je najveći organ tijela i ima zaštitnu ulogu. Možda jeste zima, ali to ne znači da vam koža treba biti suha i perutava. Vrijeme je da stanete u kraj ovom hladnom godišnjem dobu i problemima s kožom. Slijedi 10 savjeta koji će vam pomoći da vaša koža procvjeta i prije proljeća:

Piling

Nemojte olako shvatati ovaj najvažniji korak. Mrtve čelije na površini kože mogu spriječiti hidratantnu kremu da odradi svoj posao. Piling možete kupiti pa koristiti samostalno, možete kupiti gel za tuširanje s česticama pilinga ili koristiti neki piling od prirodnih sastojaka.

Hidratacija

Uvijek nakon tuširanja ili kupanja nanesite  kremu ili losion na tijelo. Iako najviše efekta ima nanošenje hidratantnog sredstva neposredno nakon tuširanja, ako primijetite i tokom dana da vam je koža suva ponovno ga nanesite.

Koristite kvalitetnija sredstva

Kao što pred zimu mijenjate ulje u automobilu, tako i vašoj koži zimi treba drugačija njega. Krema treba da bude bogatija, kvalitetnija, a kreme i losione na bazi vode zamijenite onima s uljnom bazom.

Kreme za ruke na dohvat ruke

Ako vam ruke izgledaju kao brusni papir nijeste jedini sa ovim problemom. Rješenje se krije u tome da kupite nekoliko krema za ruke i rasporedite ih tako da vam stalno budu na dohvat ruke. Jednu stavite u torbicu, jednu u ladicu kancelarijskog stola, jednu pokraj kreveta, jednu na sudoper, jednu u automobil…

Noćna njega

Vrijeme u krevetu nužno je za regeneraciju kože. Preko noći su posebno dobre kreme na bazi shea maslaca, bademovog i maslinovog ulja i sl.

Pazite na vlažnost vazduha

Možda na spoljašnje vremenske uslove ne možete uticati, ali pazite na vlažnost vazduha u domu.

Pijte vodu

Nemojte zaboraviti da u organizam unosite dovoljno vode. Zimi smo manje žedni, ali tijelu je svejedno potrebno 6-8 čaša tečnosti dnevno da bi dobro funkcioniralo.

Izbjegavajte vruće kupke

Voda toplija od 27 C može iscrpiti prirodna ulja koja se nalaze u koži. Ako se već ne možete tuširati s hladnijom vodom, tada tuširanje skratite na 5 minuta.

Zaštitni faktor

Zaštitni faktor nije samo za ljeto. Zimsko sunce može biti jednako štetno. Uvijek na ruke i lice nanosite kremu sa zaštitnim faktorom. Čak i zimi.

Zdrava ishrana

Sve započinje iznutra. Ako se ne hranite zdravo, cjelokupan trud može biti uzaludan.