Šta sve liječe određene vrste meda

Preporuka stručnjaka je da se uvijek koristi med od biljaka kojih najviše ima u podneblju u kojem živite.
84 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.02.2011. 11:39h

O ljekovitim svojstvima meda ispisano je do sada mnoštvo stranica. U svakodnevnoj ishrani često se koristi, a poznat je i kao odličan sastojak mnogih kozmetičkih proizvoda.

Preporuka stručnjaka je da se uvijek koristi med od biljaka kojih najviše ima u podneblju u kojem živite.

Evo za šta su sve dobre određene vrste meda.

Bagremov med ima prijatan i ugodan miris. Preporučuje se u kombinaciji sa čajem od kamilice, jer se tako pojačava djelovanje korisnih materija iz čaja, ali i onih iz meda. Posebno je djelotvoran kod problema sa nesanicom, za umirenje prenadraženog nervnog sistema, a uklanja i posljedice nagomilanog stresa.

Med od žalfije je svijetložut do blago zelen, izrazitog mirisa. Preporučuje se za prehlade, te svih bolesti koje su praćene suvim kašljem: omogućava lakše izbacivanje sluzi iz disajnog sistema, pa i iz želuca i jetre.

Lipov med je oštrog, ali ugodnog ukusa. Takođe je dobar za prehlade, kod upala disajnih i organa za varenje, kao i bolesti bubrega. Dobar je metabolizam i omogućava izbacivanje štetnih materija iz organizma.

Livadski med je bogataog i prijatnog ukusa. Posebno se preporučuje za upotrebu kod ljudi koji imaju polenske alergijeda i to svakodnevno, kao priprema organizma za proljeće, kada je vazduh pun polena.

Bonus video: