Optimizam za kvalitetniji život

Lijek za loše raspoloženje i bezvoljnost, koji često dovode do raznih psiho-somatskih bolesti, su opuštanje, razumijevanje i osjećaj za drugog, empatija.
161 pregleda 0 komentar(a)
optimizam, Foto: Www.shutterstock.com
optimizam, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 08.02.2011. 10:29h

Bolesti srca trostruko češće napadaju bezvoljne i pesimistične, a to ide dotle da su pesimisti čak 55 odsto ugroženiji od prevremene smrti i imaju 23 odsto veće izglede za razvoj srčanih bolesti od optimista, pokazala su američka istraživanja.

S druge strane, ljudi koji imaju pozitivan stav imaju bolji imunitet i bolje psihofizičko zdravlje od onih koji su skloni raznim negativnostima.

- Uopšte, optimisti žive kvalitetnije i otporniji su na stres. Kad naiđu na problem, rješavaju ga laganije, organizovanije, s puno manje simptoma stresa nego pesimisti - kaže dr. Michael Miller, profesor psihijatrije sa harvardskog Univerziteta.

Pesimizam, nervoza, bijes, depresija, posebno su razorne za srce muškarca, pokazalo je istraživanje naučnika Univerziteta Duke.

Takvi muškarci su dvostruko skloniji visokom holesterolu, višku kilograma i bolestima srca od onih koji imaju optimističan, vedar duh.

Kada je riječ o ženama, prema tvrdnjama naučnika, one nervozne i depresivne nemaju problema sa srcem, pod naučnom pretpostavkom da je to zbog toga što otvorenije iskazuju osjećanja u odnosu na muškarce. Ali, naravno i kod njih zdravlje zna da bude ozbiljno narušeno u vidu raznih psiho-somatskih oboljenja.

Različite tehnike opuštanja mogu vam pomoći da se bolje nosite sa svim posljedicama negativnih osjećanja i stresa: joga, autogeni trening, meditacija, sport, a tu su još zdrava ishrana, druženje i provođenje vremena napolju, u prirodi.

Slijedi nekoliko predloga u borbi protiv negativnih osjećanja i stresa.

Uvijek izdvojte određeno vrijeme za opuštanje.

Pronađite način koji vas najbrže i najlakše opusti: bilo da je riječ o tehnikama joge, vježbanje tehnika disanja i meditacije, topla kupka, mirisne svijeće. Poenta je da uvijek iznalazite nove načine i primjenjujete onu koja je za vas najdjelotvornija.

Prijateljstvo na listi prioriteta

Tajna optimista je da se oni nikada ne predaju beznađu i bezvoljnosti. Upravo vedar duh i pozitvan stav osiguravaju im bogatiji društveni život - čvršće i bliskije veze s prijateljima: uvijek imaju motivaciju, podršku i pomoć kada im je neophodna.

Probajte da izjegnete svakodnevnu rutinu

Promijenite bilo koju sitnicu koja inače čini vašu svakodnevicu, rizikujte, ne plašite se promjena. To je takođe, “tajno oružje” optimista. Psiholozi tvrde da se uz motivaciju i čvrstu volju, iako ne preko noći, optimizam može uspješno izgraditi.

Budite iskreni

Za ispunjen i zdrav život izuzetno je bitno pokazivati emocije, iskreno komunicirati sa drugima. Ujedno, uvijek ljubazni ljudi, koji nikada ne izbacuju ljutnju i bijes, takođe su skloni obolijevanju organizma.

Pitanja kojima se mogu kontrolisati ljutnja i bijes

Tri osnova pitanja koja bi nervozan, ljutit, negativan čovjek mogao da postavi sebi u tim trenucima su:

“Da li je li ovo zaista toliko bitno?”,

“Da li sam realan/a?” (da li su osjećanja adekvatan odgovor na trenutnu realnu situaciju)

“Mogu li i na koji način usmjeriti situaciju u pozitivnom smjeru?”, navodi dr Redford Williams.

Bonus video: