Vrijedi pokušati

S obzirom da su nas od početka svi otpisivali, nadam se stvarno da nije nemoguće napraviti iznenađenje - kaže trener Budvana Veselin Vuković.
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.02.2011. 10:51h

Od specijalnog izvještača „Vijesti“

Mazeik – Da li će Noliko treći put u četiri godine ostati nepremostiva prepreka na evropskom putu Budvanske rivijere, ili će, pak, Budvani, napraviti podvig i plasirati se u četvrtfinale Lige šampiona, dilema je koja će trajati do kraja večerašnjeg duela u Mazeiku. Pobjedom u Budvi (3:1), Noliko je napravio krupan korak ka narednoj rundi, a izabranike Veselina Vukovića doveo pred, praktično, nemoguću misiju da moraju da pobijede u revanšu (bilo kojim rezultatom), a onda i da budu bolji u „zlatnom setu“, koji se igra do 15. poena. Suština se, međutim, nije promijenila – za prolaz bilo koje ekipe potrebne su dvije pobjede, ili trijumf u „zlatnom setu“, ako je rezultat u pobjedama izjednačen, što znači da se pobjednik odlučuje tek u revanšu...

- Kad smo na izvukli Noliko, bili smo zadovoljni žrijebom, jer smo za protivnika dobili ekipu koja pripada grupi timova koja igra odbojku koja je najbliža nama, a izbjegli smo Italijane i Ruse. Konstatovali smo, takođe, da su oni favoriti, te da smo plasmanom među 12 najboljih mi ostvarili uspjeh, imajući u vidu sve okolnosti. Po završetku faze takmičenja po grupama, izgubili smo nekoliko dana tražeći zamjenu za Biribantija na mjestu korektora, a kad smo našli Poeja, i nakon dobrog rada na trenizima tokom posljednjih pet-šest dana očekivao sam da ćemo odigrati bolje u prvom meču sa Nolikom. S obzirom da smo čitavu sezonu igrali dobro, činilo mi se da je i forma dobra, ali se desilo ono što se nekad dešava, a to je da se odigra kako treba onda kada smo to najviše željeli. Objektivno, u prvom meči nijesmo odigrali na nivou objektivnih mogućnosti, činjenica je da su oni odigrali dobro, i onako kako smo mi očekivali. Ali, i da smo pobijedili u Budvi, nama bi za prolaz trebala i pobjeda ovdje – kaže za „Vijesti“ Veselin Vuković, trener Budvana.

Bez psihološkog pritiska

Iako umorni zbog puta, prije svega zbog ranog polaska iz Budve (u ponedjeljak u četiri sata ujutro), igrači Budvanske rivijere su raspoloženi u juče u podne stigli u Mazeik, grad na sjeveru Belgije, na samoj granici sa Holandijom, gdje su pojedinci (Jurišić, Ćaćić, Ćuk, Radunović) bili u sastavu i u prošlogodišnjem duelu istih rivala u novoj dvorani „Loto Dom“. Noliko je i tada slavio 3:1, u meču prvog kola faze takmičenja po grupama u debitanstkom nastupu u Ligi šampiona, iako su Budvani dobili prvi set (26:24), a i četvrtom poveli 9:5. Uoči večerašnjeg duela, Belgijanci vode sa 4:0 u međusobnim susretima, favoriti su za novu pobjedu, ali su u Rivijeri riješeni da probaju da iznenade rivala, kako ne bi imali za čim da žale na kraju.

- Mi više nemamo šta da izgubimo, nećemo biti pod psihološkim pritiskom, i probaćemo da odigramo najbolje što možemo. Da li će sve to biti dovoljno da prođemo dalje, teško je reći. Ali, sam siguran da ćemo odigrati bolje nego u Budvi, a nema nikakvog razloga da na to ne urade posebno dvojica primača (Čupković i Šafranovič). Proteklih dana smo dobro radili, analizirali našu i igru protivnika u prvom meču, i ostaje nam da do početka dotjeramo neke taktičke stvari. Mislim da ćemo biti spremni za duel, a mislim da je pritisak sada malo i na njima, jer se od njih očekuje da nas lako pobijede. S obzirom da su nas od početka svi otpisivali, nadam se stvarno da nije nemoguće napraviti iznenađenje - dodaje Vuković.

Dva treninga do meča

Nakon ručka i dnevnog odmora, Budvani su sinoć od 18 do 20 časova odradili i prvi od dva treninga (drugi je na programu danas u podne). Svi igrači su spremni za nastup, iako je jučerašnji trening ranije završio kapiten Milan Jurišić, zbog starih, hroničnih problema sa Ahilovom petom desne noge.

- Treba dati sve od sebe, a ovo je prilika da svi rasterećeni probamo da pružimo maksimum i probamo da odigramo dobar meč. U nekoj takvoj igri, možda, možemo da se nadamo pobjedi i „zlatnom setu“. Ali, Noliko igra jako dobro kod kuće, i biće jako teško. Ako svako od nas bude na svom nivou, te ako Poej bude na nivou prvog meča, onda imamo čemu da se nadamo – kaže za „Vijesti“ Milan Marković, srednji bloker „narandžastih“.

Poej: Moraću da se potrudim da se izborim za još neki meč u Budvi

Kubanac Rajdel Poej je u prvom meču bio apsolutno najbolji akter sa čak 31 poenom, čime je izjednačio svoj lični rekord iz 2005. godine, i meča u dresu Kube protiv Italije u Svjetskoj ligi. Očigledno je da Poej, nakon ne baš sjajne sezone u Romi, sa kojom je, kako nam je kazao, završio svaku dalju saradnju, itekako motivisan.

- Prije neki dan sam čuo da zbog isteka prelaznog roka u Crnoj Gori neću moći da nastupam u vašem prvenstvu, što znači da bi eventualan poraz ovdje značio i kraj mojih ovogodišnjih nastupa. Moraću, zato, da se potrudim da se izborim za još koju utakmicu – kroz osmjeh kaže za „Vijesti“ simpatični 28-godišnji Poej. – Međutim, pojedinac nije dovoljan, bez obzira na učinak, a to se vidjelo u prvom meču. Moramo da vjerujemo da možemo da pobijedimo, da damo sve od sebe, pa što bude. Jednostavno, nema predaje do posljednjeg poena.

Hejnen: Budvanska rivijera će igrati bolje nego u prvom meču

- Već sam objasnio mojim igračima da smo tek na pola puta, u fudbalskom žargonu imamo prednost na poluvremenu. To nam ne garantuje prolaz, ali je bolje biti u takvoj prednosti. Imamo veliku prednost, jer igramo kod kuće, ali to može imati i drugu stranu medalje, jer će moji igrači biti pod velikim pritiskom. Iznenadio bih se ako bi nivo igre bio visok. Obje ekipe žele da idu dalje, i prije će meč ličiti na onaj iz Budve, sa kontrolisanjem igre, dosta borbenosti, a pobijediće onaj ko bude pravio manje grešaka. Neće biti lako protiv Budvanske rivijere, na ovom nivou nikada nije lako pobijediti, a najbitnije je da ne razmišljamo da u „rezervi“ imamo i „zlatni set“. Kad se igra u tri dobijena seta, onda sreća nema veze sa tim, i ako budemo igrali dobro, imamo realne šanse da slavimo na kraju. Znam samo da će Budvanska rivijera igrati bolje nego u prvom duelu – kazao je „Vijestima“ trener Nolika, Vitan Hejnen.

Vuković: Joksimović je pravo rješenje za selektora

Veselin Vuković, prvi selektor Crne Gore, danas selektor Slovenije, u potpunosti podržava izbor Ivana Joksimovića za novog selektora. Joksimović je dugo godina bio pomoćnik Vukovića u juniorskoj selekciji SR Jugoslavije, a bio je i član Vukovićevog stručnog štaba Crne Gore.

- To je jedan od najlogičnijih i najpragmatičnijih poteza koje je napravio Odbojkaški saveza Crne Gore. Eksperiment koji smo imali proljetos (Radovan Malović), po meni je doživio fijasko, u svakom pogledu. Onda je bila potpuno logična stvar da neko od naših domaćih trenera preuzme kormilo reprezentacije, budući da ove godine nema naročito velikih takmičenja, te da ekipu treba stabilizovati i podmladiti. Mislim da je Joksimović apsolutno kompetentan u svakom pogledu, iza njega stoji veliko iskustvo u radu sa kadetskim i juniorskim reprezentativnim selekcijama Jugoslavije. Još 90-tih godina je imao kontinuitet rada u tim selekcijama, prvo sa mnom, a onda sa Galaševim i Žarkovićem, i mislim da je potpuno „ispekao“ zanat, a potpuno se potvrdio u radu u Golfskom zalivu. On ima vrlo dobru komunikaciju sa svim igračima, poznaje problematiku, i on je dobro i pravo rješenje. Očekujem da će on napraviti ono što je predvidio u svom planu u narednom dvogodišnjem periodu. Sada od svih treba da dobije apsolutnu podršku da se napravi kult nove reprezentacije, jer je u posljednje tri godine prošlo dosta igrača koji su po logici stvari, nakon osamostaljenja, morali biti u istoj. Mislim da se treba posvetiti mlađoj generaciji, jer mislim da imamo kvalitet i da ne treba brinuti za budućnost reprezentacije, treba samo napraviti dobru logistiku i dati punu podršku novom selektoru.

Večerašnja utakmica u Mazeiku počinje u 20.30 časova.

Galerija

Bonus video: