Požar na Koniku: Hvala bogu da je bio dan, noć bi bila fatalna

" Kada je struja ponovo došla baraka se zapalila i ubrzo se vatra proširila na druge barake. Hvala Bogu što je bio dan, jer da se požar desio po noći, bila bi tragedija u kampu", kazao je Misinović.
183 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.02.2011. 17:28h

U velikom požaru koji se dogodio oko 12 časova izgorjele su tri barake u Kampu 1 na Vrelima ribničkim, u kojima je živjelo 17 porodica sa 86 članova. a jednogodišnja beba je zadobila lakše opekotine po licu.

Beba je, kako je “Vijestima” saopšteno iz Kliničkog centra, zadržana preventivno na odjeljenju Dječije hiruške klinike Instituta za bolesti djece, a život joj nije ugrožen.

Požar je izbio u baraci Muje Mesina u oko 11.40 časova

Mujo Mesini je kazao da je požar izbio samo pola sata nakon što je ponovo došla struja koja je tog jutra nestajala, vjerovatno zbog slabih instalacija.

" U tom trenutku u baraci je bilo 20-oro djece. Plamen je malo po licu zahvatio jednogodišnju bebu mog brata, ali nije ozbiljnije povređena. Ipak kolima hitne pomoći je odvezena zbog velike količine dima koji je udisala. Sve nam je izgorilo u požaru, ali izvukli smo žive glave iz požara koji bi bio zaista fatalan da se desio noću", rekao je Mesini.

Danijel Misinović kome je vatrena stihija zapalila baraku, takođe pretpostavlja da je uzrok požara struja, koja je juče nestala na pola sata.

" Kada je struja ponovo došla baraka se zapalila i ubrzo se vatra proširila na druge barake. Hvala Bogu što je bio dan, jer da se požar desio po noći, bila bi tragedija u kampu", kazao je Misinović.

Oko izgorjelih baraka u Kampu 1 sjatili su se skoro svi stanari, a mnogi od njih bili su razočarani odnosom države i humanitarnih organizacija prema njima.

" Skupili smo proteklih godina nešto stvari kako bi koliko toliko olakšali sebi život, a na kraju nam je sve izgorjelo. Dobro je da smo djecu spasili i zbog toga je velika sreća što se požar desio u toku dana i što je bilo lijepo vrijeme, pa smo skoro svi bili napolju. Ne smijem ni da pomislim kakva bi nesreća bila da je požar izbio u gluvo doba noći kad svi spavaju", pričao je vidno potrešeni Afrim Iseni.

Sreća što je požar izbio preko dana

Rukovodilac operativnog sektora Službe zaštite Vidak Đelević, kazao je da je u gašenju požara učestvovalo 16 vatrogasaca, sa osam vozila.

" Dojavu o požaru dobili smo u 12 časova, a u 12.42 časa lokalizovan je što znači da se ne može dalje širiti. Vatra koja je buknula u barakama se brzo širila, jer je bilo dosta zapaljivog materijala drva, najlon, garderoba. Problem nam predstavlja što nema vode pa nije bilo lako intervenisati, a ponavljam da je sreća što je požar izbio preko dana, a ne preko noći", rekao je Đelević.

U kampu većina porodica stanuje i više od jedne decenije i većina njih smatra da su se odavno stekli uslovi za njihovi preseljenje sa Vrela ribničkih u stanove.

" Mi smo nakon 11 godina provedenih u Kampu trebali već da budemo smješteni u drugim stanovima, a ne da živimo ovako dugo u barakama. Pare koje su izdvajane proteklih godina za izbjeglice su potrošene za druge svrhe, a naša situacija je sve gora. Humanitarne organizacije bi trebale da brinu više o nama, a manje da pričaju po raznim medijima. Pitam se gdje će svi ti ljudi večeras da spavaju. Ljude iz UNHCR-a briga za nas, oni uveče spavaju u svojim domovima, a kako je nama njima i nije previše važno – rezigniran je bio Gazimen Garaj.

Šofranac: Obezbjedili smo pakete

Direktor Zavoda za izbjeglice Željko Šofranac kazao je da će svi koji su juče ostali bez krova nad glavom biti zbrinuti i da im je već obezbijeđen alternativni smještaj. - Svima smo obezbijedili alternativni smještaj u drugim barakama, u kancelarijama i sali za sastanke, tako da niko od 17 porodica, odnosno 86 lica neće prenočiti pod vedrim nebom.

"Već smo počeli sa pripremanjem tih prostorija za prihvatanje porodica čije su barake izgorile, a obezbijedili smo i humanitarne higijenske i prehrambene pakete, kao i dovoljan broj čebadi. Razlozi požara još nijesu poznati, ali je uzrok najvjerovatnije loša instalacija ", kazao je Šofranac.

Pajazitaj: Godinama upozoravamo državu

Predsjednik Udruženja Roma i Egipćana Ganija Pajazitaj kaže da su državni organi dugi niz godina upozoravani na lošu situaciju u izbjegličkom pampu na Koniku.

" Stalno govorimo i žalimo se državnim organima i humanitarnim organizacijama da je situacija u kampu alarmantna, ali se naš glas očigledno ne čuje na relevantnim mjestima. Situacija je godinama loša i ništa se ne popravlja, naprotiv svakim danom je sve gora jer su barake sve trošnije, a i instalacija je dotrajala", kazao je Pajazitaj.

Galerija

Bonus video: