Hronično ste umorni? Oporavite se u 4 poteza

Pokušajte da živite organiziranije. Neke obaveze neka odrade i ukućani. Promijenite ishranu...
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.02.2011. 11:52h

Hronični umor, i kada nijeste izloženi fizičkom naporu, lomi vas svakodnevno. Nikako da se odmorite, a već u ponedjeljak poslijepodne osjećate se kao da vas je pregazio voz . Naime, posrijedi je umor koji nije prava bolest, ali je posljedica ubrzanog životnog ritma i stresa.

U takvim okolnostima trebalo bi da podvučete crtu i radikalno promijenite navike jer bi se simptomi - nastavite li ignorirasati umor - mogli izroditi u nimalo bezazlene bolesti. Upravo stres može biti okidač za takvo nešto. O simptomima umora porazgovarajte sa ljekarom koji će vam odrediti preciznu dijagnozu.

Svako ima tačku do koje može ići

Kratki predah, odmor ili bolovanje - nakon povratka u stresni ritam - samo će potencirati problem.

Hronični stres uzrokuje anemije (smanjuje nivo hemoglobina u krvi koja je povezana s nedostatkom gvožđa), hipotireozu (endokrini poremećaj uzrokovan nepravilnim radom štitne žlijezde ili tumorom na njoj), poremećaji spavanja (gušenje za vrijeme spavanja ili nesanice), razne zarazne bolesti (stres ruši imunološki sistem pa ste podložniji mononukleozi, herpesu, gripi...) tumore (zanemarivanje manjih madeža i kvržica zbog umora i pretrpanosti poslom može biti kobno), metaboličke bolesti (dijabetes i stres su braća i saveznici), hipertenzija (visok pritisak je tihi ubica), alergije (pojavljuju se i one za koje nijeste znali)

Nemojte dopustiti da vas stres proguta. Suprotstavite mu se postavljajući prioritete i dnevnim rasporedom. Neka vaša dnevna mantra bude - nitko nije savršen i svako griješi.

Svatko ima tačku do koje može ići. Nemojte iskušavati koja je vaša - nijeste Superman. Ne zaboravite da će uvijek biti onih koji će vam naći manu, i kada dajete sve od sebe. Ne hranite ih svojim nezadovoljstvom.

Opuštanje je odličan saveznik protiv stresa. Ako naučite da se isključite i opustite, svom tijelu i i duhu uradićete veliku uslugu. Ne morate se nužno izležavati, jer će vas isto tako dobro opustiti druženje s prijateljima, šetnja s djecom, igra s ljubimcima.

Volontirajte - pomaganje ljudima često svodi naše probleme na njihovu stvarnu mjeru. Zaboravite neprijateljstvo, zlobnike na poslu, o nekim ljudima ne vrijedi razmišljati. Četiri koraka do mira

  • Odredite važnost obaveza, i to odmah. Ne čekajte sjutra, jer sve to možete obaviti danas.
  • Ne očajavajte zbog onoga što niste stigli da obavite; loše ćete spavati i produbiti umor i stres.
  • Naučite da kažete “ne” kad vam se nameću poslovi. Uzmite pauzu i izađite iz kancelarije.
  • Ne ostavljajte sve za zadnji minut. Isplanirajte vrijeme za put, sastanke i mala zadovoljstva.

Bonus video: