U BUDUĆNOSTI

Hirurzi će paučinom spajati oštećene nerve?

Njemački naučnici ispituju mogućnost da se niti koje proizvode određene vrste paukova upotrijebe u spajanju oštećenih nerava.
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.02.2011. 11:50h

Specijalisti koji se bave istraživanjima iz oblasti plastične hirurgije u Hanoveru najavili su da bi uskoro mogli da počnu da koriste paukove niti za zašivanje pokidanih nerava kod ljudi, jer su one veoma jake i ne kidaju se, a mogu da budu dugačke i 200 metara.Naučnici kažu da se paukove niti razgrađuju prirodnim putem i ne izazivaju upale u tkivu, prenosi "Dojče vele".U naučnom, medicinskom centru Univerziteta u Hanoveru, u nekoliko specijalno uređenih prostorija "mirno" živi tridesetak južnoameričkih zlatnih svilenih paukova.Pored laboratorije za plastičnu hirurgiju Kristine Almeling, koja već dugo radi na medicinskom fakultetu u Hanoveru, nalazi se prostorija u kojoj se nalaze samo grane visoke i po nekoliko metara."U ovoj prostoriji čuvamo paukove čije niti koristimo. U ovom trenutku oni su idealne veličine. Pored zlatnih svilenih paukova tu je i nekoliko komada vrste nefila, velikih paukova koji mogu da narastu i do šest centimetara. Oni ovdje imaju dovoljno prostora da tkaju svoje mreže", objašnjava Kristina Alemeling.Paukove mreže u prostoriji su ogromne, neke čak prečnika jedan metar, na granama ih je tridesetak, koje naučnica Kristina Almeling pažljivo ispituje na mašini koju zovu vergl."Nećemo ga povrijediti, samo ćemo ga fiksirati preko tanke gaze. Gazu pritiskamo pincetom tako da pauk ne može da mrda nogicama. Slobodan je samo zadnji dio tijela preko koga on i proizvodi niti", objašnjava Kristina.Naučnici pincetom hvataju nit i lijepe je za mašinu, u suštini točak prečnika tridesetak centimetara. Kada točak počne da se okreće, on iz tijela pauka izvlači nit koja može da bude dugačka čak i 200 metara.

Nit proizvodi jedna od sedam žlijezda i pauk ne može da kontroliše lučenje. Kada naučnici jednom uhvate nit, oni iz pauka mogu da izvuku kompletnu količinu odnosno dužinu niti. Od veličine i debljine pauka zavisi kolika će ona biti.

Paukove niti razgrađuju se prirodnim putem i ne izazivaju upale u tkivu

Profesor Peter Fogt, šef odjeljenja za plastičnu hirurgiju na klinici u Hanoveru smatra da paukove niti zaista mogu da pomognu. "Paukove niti veoma su čvrste i glatke. Veoma je važno i to što je u pitanju prirodni, a ne vještački materijal. Kada se upotrebljava vještačka materija, javlja se opasnost od kidanja ili izazivanja različitih upala u čovjekovom tijelu. Paukove niti razgrađuju se prirodnim putem i ne izazivaju upale u tkivu”, objašnjava profesor Fogt.Prof. Fogt i njegov tim žele da iskoriste paukove niti za liječenje pacijenata stradalih u saobraćajnim nesrećama, npr. prilikom oštećenja nerava u predjelu ramena kod saobraćajnih nesreća sa motorima. Tim pacijentima često ne može da se povrati čulo dodira u rukama i prstima.

Njihov oporavak je neizvjestan jer nervna vlakna ne mogu ponovo da se spoje. Implantacija paukovih niti u rame pacijenta trebalo bi da nervima "pokaže put" za ponovno spajanje."Kroz šupljinu vene uzetu od svinje, provlači se stotinak paukovih niti koje na taj način pokazuju put jednom kraju prekinutog nerva ka drugom da bi oni ponovo srasli. Tako se čitav splet nerava orijentiše po paukovim nitima", objašnjava prof. Fogt. Do sada su testovi na ovcama bili uspješni. Sledeći bi trebalo da budu sprovredeni na ljudima, najavili su naučnici.