Italijanski muzej traži azil u Njemačkoj

Čim je organizovao izložbe o mafijaškoj organizaciji "Kamora" i o problemima integracije imigranata u društvo, Manfrediju su stigle prijetnje smrću, a muzej je uništen.
0 komentar(a)
muzej italija, Foto: Ilsole24ore
muzej italija, Foto: Ilsole24ore
Ažurirano: 06.02.2011. 08:10h

Upravnik muzeja savremene umjetnosti u italijanskom gradu Kasoriji Antonio Manfredi zbog prijetnji mafije i nezainteresovanosti vlasti da zaštiti italijansku kulturnu baštinu, odlučio je da se obrati njemačkoj kancelarki Angeli Merkel od koje traži azil za svoj muzej, prenosi AFP.

"Napisao sam pismo i poslao ga njemačkoj kancelarki. Ozbiljan sam i nije riječ o nekom umjetničkom peformansu. Ako kancelarka odobri azil, spakovaću stvari i preseliti se u Njemačku zajedno sa osobljem muzeja i kompletnom umjetničkom postavom, koja broji oko hiljadu umjetničkih djela" rekao je Manfredi.

"Njemačka je jedna od rijetkih zemalja koja nije smanjila proračun za kulturu i u toj zemlji odvajaju mnogo novaca za istraživanja, za razliku od Italije" kazao je Manfredi.

Italijan je kako bi njegove prijetnje bile ozbiljno shvaćene ispred muzeja istakao zastavu Njemačke.

Manfredi, je studirao u Kini i Sjedinjenim Američkim Državama, a muzej u Kasoriji je otvorio 2005.

Čim je organizovao izložbe o mafijaškoj organizaciji "Kamora" i o problemima integracije imigranata u društvo, stigle su mu prijetnje smrću, a muzej je uništen.

"Htio sam da nešto pokrenem u ovom mrtvom gradu" rekao je Manfredi.

On se požalio da od otvaranja muzeja, od države, nije dobio ni centa.

Vlada Italije posljednjih mjeseci je smanjila finansijska sredstva namijenjena kulturi, čime je pokrenuto nekoliko protesta u zemlji.

Bonus video: